Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Srbi treba da rade 13 godina da bi skupili novac za stan

30. jun 2014. 07:52:06 Pročitano 2501 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prosečni građanin Srbije treba da radi 13,7 godina da bi skupio novac za novi stan od 70 kvadratnih metara. Po tome građanin Srbije je sličan stanovnicima Rusije i Velike Britanije, dok su u mnogo boljem položaju kupci stanova u Danskoj ili Nemačkoj gde je onima koji žele da kupe novoizgrađeni stan potrebno da rade tek dve - tri godine.

Naime, prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Srbiji, po podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, jeste 900 evra, što znači da za takav stan od 70 kvadrata treba izdvojiti 63.000 evra. S obzirom na to da je prosečna plata u maju, po poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila 44.000 dinara, odnosno 383 evra, ispostavlja se da nam je za kupovinu novog stana od 70 kvadrata potrebno da radimo 164 meseca, odnosno nešto malo više od 13 i po godina.

Naravno, pod uslovom da ne trošimo novac na druge stvari, već čitavu prosečnu platu uštedimo.

straživanje o tome koliko je vremena rada potrebno Evropljanima da uštede za novi stan nedavno je objavila poznata konsultantska kuća "Dilojt”. Oni su utvrdili da je najlakše do stana dolaze Danci – za to im je potrebno 26 meseci, odnosno tek nešto više od dve godine rada. Slede Nemci, koji treba da štede oko tri godine. Nemcima je do prošle godine trebalo još manje vremena, ali su tamo u poslednje vreme nekretnine poskupele. Na listi slede Belgijanci (tri i po godine rada), Holanđani (četiri godine) i Španci (pet godina).

Među onima kojima treba najviše vremena, između ukupno 14 evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, jesu Rusi (deset godina), Englezi i Francuzi (oko devet godina).

Od zemalja u susedstvu, mesta u istraživanju bilo je samo za Mađare – njima je da kupe novi stan potrebno nešto duže od sedam godina. Od ekonomija u tranziciji tu su još i Poljska i Češka, a tamošnjim stanokupcima za taj poduhvat takođe treba oko sedam godina štednje. Italijanima je, na primer, potrebno da rade godinu duže.

Treba napomenuti da je "Dilojt” pravio statistiku na osnovu bruto zarada. Prosečna bruto plata kod nas je u maju bila 61.000 dinara, odnosno 530 evra. Kada se tako računa, prosečnom srpskom radniku treba 119 meseci, odnosno gotovo deset godina da uštedi za novi stan. Po tome se svrstavamo u grupu evropskih zemalja u kojima je do krova nad glavom najteže doći, zajedno s Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom.

Autori istraživanja su, inače, došli do zaključka da, suprotno nekim očekivanjima, cene stanova nisu uvek u direktnoj vezi sa snagom nacionalne ekonomije. Tako su stanovi u nekim bogatim zemljama, poput Danske, Nemačke, Holandije ili Belgije, vrlo pristupačni, čak i ako se uzme u obzir da su plate u tim zemljama osetno veće nego u državama poput Italije ili Mađarske.

Izvor: novimagazin.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBadava se žale distribuciji na račune Na vrh strane