Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Praznom džepu sve je preskupo

02. jul 2014. 10:31:30 Pročitano 2666 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Hrana u Srbiji je, ako je verovati statistici Evropske unije, među najjeftinijima na našem kontinentu. Dok namirnice plaćamo 25 odsto povoljnije od stanovnika Evrope, odeća je na gotovo evropskom proseku. Cene garderobe su gotovo identične onim u EU, iako su prosečne zarade na Starom kontinetu tri puta veće.

U Srbiji su ukupne cene robe i u usluga, u proseku gledano, gotovo upola niže od onih u Evropskoj uniji. Građani Srbije kupuju po cenama sličnim onima u okolnim državama. U regionu, hrana je od naše jeftinija u Makedoniji za 16 odsto, a skuplja je u Hrvatskoj i Sloveniji, gde je bezmalo izjednačena sa cenama u EU.

Po zaradama, međutim, bežimo samo Makedoncima. Za ostalima zaostajemo znatno više nego cenovnici naših trgovina. Slovenija je po kupovnoj moći na 83 odsto proseka EU, Hrvatska 68, Crna Gora na 56, a Bugarska na 48 odsto.

- Isticanje podataka o razlici maloprodajnih cena u Srbiji i EU, bez podataka o razlikama u primanjima stanovništva je nedopustivo - smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Zamagljeni su podaci o kupovnoj moći potrošača, jer su naše plate višestruko manje. Kada se u analizu uključe podaci o primanjima, kupovna moć u Srbiji je višestruko manja.

POREĐENJE

U Centru potrošača Srbije smatraju da je hrana kod nas mnogo skuplja nego što to prikazuje evropska statistika.

- Beograđanin koji odnedavno živi u Irskoj nam je poslao podatke da je kilogram junećeg mesa jeftiniji tamo nego u Srbiji i da košta oko četiri evra - kaže za "Novosti" Vera Vida, predsednica CEPS-a. - Kada se uporede naše sa evropskim platama, cene namirnica neprilagođeno su visoke.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane