Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Domaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara

17. jun 2014. 11:33:28 Pročitano 2451 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Domaćinstva u Srbiji su prosečno mesečno raspolagala sa 56.414 dinara u prvom kvartalu ove godine, a najviše su novca trošila na hranu, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji mesečno iznose 55.240 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića - 37,1 odsto i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva - 17,3 odsto.

Slede izdaci za transport - 9,7 odsto, odeću i obuću - 5,4 odsto, ostali lični predmeti i ostale usluge - 5,1 odsto, alkoholna pića i duvan - 4,8 odsto i komunikacije - 4,7 odsto.

Od ukupno raspoloživih sredstava 95,9 odsto čine prihodi u novcu, a 4,1 odsto su prihodi u naturi.

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa - 47,8 odsto, penzije - 31,5 odsto, a ostala primanja: od socijalnog osiguranja - 4,4 odsto i naturalna potrošnja - 4,1 odsto.

RZS od 1999. godine ne raspolaže pojedinim podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju.

Izvor:  Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane