Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Agroekonomisti: Kontaminirano meso nanelo Srbiji veliku štetu

15. jun 2014. 16:05:01 Pročitano 2613 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pozicija srpskih izvoznika mesa u Rusiju bi mogla biti trajno ugrožena ako nadležne službe pod hitno ne krenu sa ozbiljnijim kontrolama mesa na ulazu i izlazu iz klanica, upozoravaju agroekonomisti.

Međutim, sagovornici Tanjuga tvrde da ako sve ostane na ovom slučaju ograničenja izvoza mesa u Rusiju ne treba očekivati da bi dugoročno izvoz mogao biti poremećen jer, kako kažu, ovo nije prvi slučaj da Srbija ima probleme sa izvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da ovakvi slučajevi mogu da poljuljaju poverenje ruskih partnera, ali i da je izvoz mesa iz Srbije još uvek na niskom nivou, te da u tom smislu Srbija ne gubi mnogo.

- Sporazum sa Rusijom poznaje izvoz iz Srbije samo robe domaćeg porekla. A mi smo očigledno uvozili meso iz EU koje smo potom plasirali na rusko tržište. Sa takvim stvarima se više ne smemo igrati. Mislim da ove izvezene sporne količine neće praviti veći problem, ali mora da postoji mnogo jača kontrola nadležnih službi da se problem ne bi ponavljao - navodi Prostran.

On ističe da je i prošle godine takođe nastao problem, ali u izvozu jabuka za koje se potom ispostavilo da nisu iz Srbije i uveren je da ni ovaj problem neće zaustaviti izvoz iz Srbije.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin, tvrdi da je izvozom svinjskog mesa čiji kvalitet nije bio adekvatno proveren poljuljano poverenje kod ruskih partnera, čime je Srbiji načinjena velika šteta.

- Velike količine mesa ulaze u Srbiju iz EU, a Rusija je zabranila uvoz iz Evropske unije jer se i u Letoniji i Poljskoj pojavila svinjska kuga, dok u Srbiju to meso nesmetano ulazi. Rusi su opravdano posumnjali da mi to meso izvozimo u Rusiju i zato sada prihvataju samo sveže meso iz Srbije - objašnjava Bugarin za Tanjug.

Ispostavilo se, kako navodi, da više ne postoji samo problem kontrole mesa koje izlazi iz klanice, već i onoga koje ulazi u klanicu.

Bugarin upozorava da se ovim putem dodatno nanosi šteta srpskom svinjarstvu koje je godinama u problemima, pa sada Srbija nema dovoljno mesa ni da pokrije sopstvene potrebe.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ssevarlić međutim tvrdi za Tanjug da je posle ove afere na duže staze ugrožen dalji plasman svinjskog mesa na rusko tržište, kao i da je samim tim ugrožena buduća proizvodnja mesa.

- Ne mora da znači da su i drugi proizvodi koji se izvoze u Rusiju ugroženi zbog pada reputacije pojedinih izvoznika, jer se ovde radi samo o jednoj robnoj grupi - zaključio je on.

U Srbiji je prema pisanju medija od 5.jula ograničen izvoz svinjskog mesa u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan. 

Ruska inspekcija je, kako se navodi, izvršila proveru našeg veterinarskog sistema, proizvođača i prerađivača mesa kod kojih je utvrđeno da je iz Srbije u Rusiju prodavano meso iz EU, čiji je uvoz Rusija zaustavila zbog svinjske kuge.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUporedili smo cene namirnica u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori Na vrh strane