Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evo koliko je Beograd nerazumno skup

22. maj 2014. 12:16:39 Pročitano 3425 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da je Beograd skup,  jako je dobro poznato. Svi turisti i stranci koji dolaze, pored dobrog provoda, ističu da  su cene namirnica, stanova i odeće nerazumno visoke u odnosu na  ostale evropske prestonice.

CEPS istražuje i poredi cene stanova u Beogradu, Stokholmu (Švedska), Dablinu (Irska) i Berlinu (Nemačka). Gradovi koji su uzeti kao primer su najveći i glavni gradovi svojih zemalja. U tabeli ispod, pogledajte gde je Beograd računajući prosečnu platu u Beogradu i ostalim glavnim gradovima.

 

Grad (država) m2 cena stana izvor
Beograd (Srbija) 42m2 70.500 € www.nekretnine.rs
Stockholm (Švedska) 42m2 695000 kr = 77.280 € www.blocket.se
Dablin (Irska) 50m2 80.000 € www.myhome.ie
Berlin (Nemačka) 47m2 76.544 € www.rightmove.co.uk

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane