Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Apel za smanjenje potrošnje struje

20. maj 2014. 15:48:08 Pročitano 3567 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dragi građani,

Republika Srbija  je zahvaćena strašnim poplavama  i nevremenom , u kojim je stradalo mnogo života i imovine. Pored toga, mnogo energetskih stanica i podstanica za električnu energiju je uništeno ili im je trajno smanjena funkcionalnost. Apelujemo na sve građane da smanje potrošnju elektične energije koliko je to u njihovoj mogućnosti, i  da se pridruže Akciji sat za Srbiju te da svakog dana od 20h do 21h ili više isključe sve energente u domovima sem onih neophodnih za skromno funkcionisanje.

Mnoge hidroelektrane poput Đerdapa i Zvornika ne rade punim kapacitetom jer moraju da propuštaju velike količine vode, kopovi naših najvećih termoelektrana su potpuno poplavljeni, a same termoelektrane poput Kostolca B i TENT-a su ugrožene vodom.

CEPS apeluje na sve da budu solidarni i da pomogunu štednjom  i milosrđem svom narodu u nedaćama.

Isto tako, skrećemo pažnju trgovcima da isključuju dekorativnu rasvetu i koriste električnu energiju te tako  povećaju energetsku efikasnost.

Izvor: facebook.com - Sat za Srbiju

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNOVA KAMPANJA U SAD: Kupujmo samo američko! Na vrh strane