Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Saopštenje i apel povodom vanredne situacije u Srbiji

16. maj 2014. 15:19:45 Pročitano 3907 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako je u Republici Srbiji proglašeno vanredno stanje povodom poplava i nevremena, to CEPS kao potrošačka organizacija apeluje na potrošače da prate uputstva nadležnih institucija oko moguće evakuacije i spašavanja od poplava.

Pored toga, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić danas je naložio pojačanu inspekcijsku kontrolu trgovina zbog pritužbi o neopravdanom podizanju cena osnovnih namirnica u uslovima vanredne situacije. On je dodao da će tržišni inspektori protiv trgovaca koji krše zakon podnositi prijave i o tome obaveštavati Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Potrošači će moći da prijave nepošteno poslovanje trgovaca u vanrednoj situaciji na dežurni telefon Tržišne inspekcije  011/2699-610.

CEPS apeluje na sve trgovce da poštuju važeće propise u Republici Srbiji kao i da se ponašaju u skladu sa uputstvima nadležnih isntutucija kao i da olakšaju trgovinu u skladu sa njihovim mogućnostima.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU kućama našli 510 radnji bez papira Na vrh strane