Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Inspekcija povukla iz prometa obuću u vrednosti od 9,4 miliona dinara

12. maj 2014. 17:11:30 Pročitano 2747 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tržišni inspektori su u okviru opsežne kontrole prometa domaće i strane obuće na veliko i malo iz prodaje povukli robu u vrednosti od 9,4 miliona dinara.

Akcija je počela u aprilu i trajaće do kraja ovog meseca, a tržišni inspektor, Dragan Gajić je izjavio da je ova akcija pokrenuta zbog velikog broja reklamacija potrošača koje su se odnosile na kvalitet obuće i sportske obuće prilikom upotrebe i održavanja.

“U 714 takvih kontrola, preduzetih u prethodna dva meseca, uočeno je da se u prodaji pojavljuje roba bez isprava o nabavci, bez deklaracija kao i da se za prodatu robu ne izdaju računi”, rekao je Gajić.

U dosadašnjim kontrolama doneta su rešenja za stavljanje van prometa obuće u vrednosti od 9,4 miliona dinara zbog neposedovanja isprava o nabavci.

Tržišni inspektori su o preduzetim merama obavestili poresku upravu, u čijoj je nadležnosti da tu robu oduzme.

Za učinjene prekršaje biće podneto 118 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Izvor: mtt.gov.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane