Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Jednaki uslovi lečenja Sarajlija u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama

09. maj 2014. 11:08:26 Pročitano 2872 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sarajlije će moći sa zdravstvenim knjižicama  da se opredele i za doktore porodične medicine pod jednakim uslovima kao što se vrši opredjeljivanje za doktore u Domovima zdravlja, te da će im biti pružene sve usluge koje imaju i kod lekara porodične medicine u javnom zdravstvu (propisivanje lekova na recept, otvaranje bolovanja, izdavanje uputa za specijalističke preglede i sl.).

U prostorijama Vlade Kantona Sarajevo 07.maja 2014. Godine  je potpisan Ugovor o pružanju usluga porodične medicine između Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i privatnih zdravstvenih ustanova Poliklinika „Atrijum“ i Poliklinika „Eurofarm-Centar“, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odabiru privatnih zdravstvenih ustanova za pružanje usluga porodične medicine i zaključivanju ugovora prethodio je javni poziv i provođenje zakonske procedure odabira a koja je okončana u 2013. godini.

Potpisivanju su prisustvovali ministar zdravstva Kantona Sarajevo dr. Eldan Lokmić, direktor ZZO KS, dr.sci.Kenan Crnkić, direktor Poliklinike „Atrijum“ prim.dr. Mirsad Đugum, te generalni direktor Poliklinike „Eurofarm-Centar“ prim.mr.ph. Šukrija Huseinović.

Rečeno je da ovaj ugovor predstavlja svojevrstan pionirski poduhvat jer praktično znači da će se građani Kantona Sarajevo moći opredjeliti za doktore porodične medicine pod jednakim uslovima kao što se vrši opredjeljivanje za doktore u Domovima zdravlja, te da će im biti pružene sve usluge koje imaju i kod ljekara porodične medicine u javnom zdravstvu (propisivanje lijekova na recept, otvaranje bolovanja, izdavanje uputnica za specijalističke preglede i sl.).

CEPS primećuje da primer pozitivne lekarske prakse koje su Bosanci sproveli pokazuje kako države na Balkanu mogu, ukoliko postoji politička volja, da reše jedan od najkompleksnijih problema zdravstva kako bi zaštitili pacijente i obezbedili adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Izvor: http://aktuelno.ba

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUporedili smo cene namirnica u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori Na vrh strane