Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pošta Srbije digla cene

22. april 2014. 08:44:27 Pročitano 3344 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U vreme kada štampana reč polako odumire, a Pošta se suočava sa sve manjim prometom u osnovnoj delatnosti, dostavi pisama i drugih štampanih stvari, "rešenje“ je poslovodstvo našlo u drastičnom povećanju cena usluga, za one koji ih još uvek koriste, piše Danas.

Tiskovina je naknada koja se plaća da bi poštari donosili novine i druge štampane stvari građanima koji su se pretplatili na neko izdanje. Dok je u nekim oblastima izdavaštva učešće pretplate relativno malo, u mnogima je i dalje značajno. Časopisi poput Nacionalne geografije te brojne naučne ili usko stručne publikacije u velikoj meri se oslanjaju na pretplatu, a ona je u nekim slučajevima i jedini način da čitaoci dođu do ovih izdanja. Dakle, prevashodno su ugrožena izdanja manjeg tiraža, ali velike vrednosti. Istovremeno, i čitaoci dnevnih listova se jednim delom oslanjaju na pretplatu, naročito oni koji žive u inostranstvu ili u vrlo malim mestima u Srbiji, kao i značajan broj preduzeća.

Ovim povećanjem cene svi pretplatnici će biti oštećeni. 

Pošta je najveći rast cene primenila u segmentu lakših izdanja, kao što su novine i časopisi. Tako je u grupi izdanja od 21 do 100 grama težine tiskovina povećana za 40 odsto, a u grupi do 250 grama za 36,3 procenta. Tako je sada za novine teške recimo 150 grama potrebno platiti 30 dinara da bi ih poštar doneo na kućnu adresu, što je tek nešto manje od cene samih novina, u koju su uključeni i troškovi papira, i štampe, i plata, i svi ostali izdaci koje redakcije imaju. 

Cene za međunarodnu dostavu beleže još drastičniji rast. Tako je slanje novina teških 150 grama donedavno koštalo 156 dinara, a sada celih 300. To je poskupljenje od čak 92 odsto! Slanje knjiga, naučnih kvartalnih ili polugodišnjih izdanja i sličnih publikacija koje su ponekad teže od kilograma, novi cenovnik je potpuno obesmislio. Za knjigu ili drugo izdanje težine od jednog do dva kilograma doskora je trebalo izdvojiti 928 dinara, a sada celih 2.300. To ne samo da je poskupljenje usluge od čak 148 procenata, već je to više od cene većine knjiga i časopisa koji bi se ovim putem slali u inostranstvo. 

U Pošti Srbije na sve ovo nisu imali komentar. 

Stručnjaci ne vide osnova za ovoliki rast cena poštanskih usluga. Prema rečima Miroslava Prokopijevića, naučnog saradnika Instituta za evropske studije, "neobično je da u situaciji kada je inflacija dva-tri odsto bilo koja usluga poskupljuje za 40 ili 150 procenata“. 

"Jedino ako 10 godina nisu dizali cene", dodaje Prokopijević. 

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija još je decidniji. 

"To trošak sigurno nije, osim ako ne računate trošak PUPS-a u Pošti. To je apsolutno pitanje monopola, jer nijedna druga firma ne obavlja te usluge osim Pošte. Trebalo bi uraditi ozbiljnu reviziju poslovanja Pošte, naročito od kada su kadrovi PUPS-a počeli da je vode, bez bilo kakvog prethodnog korporativnog iskustva", smatra ovaj stručnjak.

Cene tiskovine u poštama regiona bitno se razlikuju. U zemljama sa znatno višim platama, poput Slovenije i Hrvatske, tiskovina je uglavnom skuplja nego u Srbiji, ali je zato u državama sa približnijim nivoom zarada poput Makedonije mnogo jeftinija. Čak je i u nekim zemljama Evropske unije, kao što je Rumunija, tiskovina uglavnom povoljnija nego u Srbiji.

Izvor: B92.net

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDelez povukao susam iz prodaje Na vrh strane