Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


GMO soja ulazi u Srbiju tajnim kanalima

02. april 2014. 08:29:40 Pročitano 2625 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiju tajnim kanalima ulazi seme genetski modifikovane sojine sačme, pa su hektari zasejani GMO sojom.

Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta, za “Blic“ takođe otkriva da se genetski modifikovana soja, iako je to zakonom zabranjeno, i dalje uzgaja na njivama u Mačvi i Vojvodini. Dokaz je, kaže on, što inspektori svake godine nalaze hektare i hektare zasejane ovom kulturom. 

- Prošle godine nađena su 23 hektara pod GMO sojom, što je oko četiri odsto od kontrolisanog uzorka, koji nije bio veliki. Ako uzmemo da je u Srbiji sojom zasejano oko 160.000 hektara, ispada da se na našim njivama nalazi oko 5.000 hektara GMO soje - objašnjava Ševarlić. 

GMO seme ulazi u našu zemlju legalno u manjim količinama, kako inspektori ne bi mogli da ga pronađu, a nelegalno švercerskim kanalima. 

- Najviše nam stiže iz Rumunije i Bosne, jer je u Rumuniji dozvoljen njen uzgoj. Najveće površine zasejane GMO sojom nalaze se u okolini Vršca, u Banatu i Mačvi, ali ima ih i u Sremu i u Bačkoj - upozorava Ševarlić. 

Poljoprivrednici kažu da je njeno gajenje mnogo jeftinije nego gajenje obične soje, jer dolazi sa „raundapom“, totalnim herbicidom koji uništava sve štetočine.

Ševarlić objašnjava da većina poljoprivrednika koristi tu soju za stočnu hranu, ali ima i onih koji seju veće količine, pa je prodaju prerađivačima. Takva soja se potom koristi u prehrambenoj i ostalim granama industrije. - Inspekcija mora da uzme uzorke soje i ukoliko nađe da je zasad pozitivan na GMO da ga uništi u početnoj fazi vegetacije i da protiv poljoprivrednika podigne tužbu. Ako se presuda da se soja uništi ne donese odmah, ništa nije urađeno, jer kada ona dođe u fazu zrelosti, gube se tragovi, pošto je poljoprivrednici prodaju između sebe - kaže Ševarlić.

Testiranja 

U Srbiji postoje četiri laboratorije akreditovane za detekciju GMO. Uzorkovanje vrše Fitosanitarna i Veterinarska inspekcija.

2010. godine GM soja otkrivena na 122 hektara, na 98 parcela.

2012. na 50 hektara potvrđeno prisustvo genetički modifikovane soje.

2013. GM soja otkrivena na 23 hektara, kontrolisano 1.300 parcela.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane