Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ceh uvek plate oni građani koji poštuju zakon

21. mart 2014. 08:04:11 Pročitano 3174 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da su džaba plaćali legalizaciju kuća sada je više nego jasno. Izgleda da su bolje prošli oni koji su to ignorisali. Naime, onima koji su se odlučili da ne podnose zahteve i ne plate skupu legalizaciju, a žele da žive u divljim objektima koje su sagradili, država će nekretnine evidentirati u katastru. Zato se još jednom postavlja pitanje - da li se u Srbiji isplati biti pošten? Povlašćen status neplatišama davala su do sada mnoga državna preduzeća.

 

Po prošlogodišnjoj odluci, EPS je dužnicima znao „da zažmuri“ i na trećinu duga. Potrošačima kojima je mesečni račun bio 5.000 dinara, a koji struju nisu plaćali dve godine, opraštalo se i 42.000 dinara. Pri tom, stara dugovanja je bilo moguće platiti i na 120 rata.

Iz Vlade je prošle godine najavljeno da će TV pretplata biti ukinuta. Oni koji su poštovali zakon i, ispostaviće se, bacali su 500 dinara mesečno ili 6.000 godišnje. Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača, ističe da Zakon o potrošačima kaže da su svi potrošači isti, uz izuzetak socijalno ugroženih. - Zakon se krši, a pitam se da li povlastice znače da su poštene platiše budale i plaćaju i za dužnike - kaže Vida.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane