Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kod Mađara za hranu, u Rumuniju po farmerke

24. mart 2014. 07:13:54 Pročitano 6585 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šoping u Segedinu, Temišvaru ili bugarskom Dragomanu se isplati, jer su namirnice, garderoba i kućna hemija jeftiniji nego u Srbiji čak i do 50 odsto.

Ulaskom Mađarske, Bugarske i Rumunije u EU, situacija oko pogranične trgovine totalno se okrenula: sad naši građani idu u Rumuniju da kupe jeftinije farmerke, u Bugarsku po odeću i obuću, u Mađarsku po hranu. A pre desetak godina bilo je obrnuto.

 

- Idem u Temišvar uglavnom da kupim garderobu. U autletu „Roberto Botičeli“ ima vrhunskih stvari, cena ženskih čizmica, koje u Beogradu koštaju 52.000, iznosi 9.000 dinara - kaže Marinel Cuculj iz Vršca i napominje da su cene „odlične tokom čestih akcija i rasprodaja“.

U Rumuniji je PDV 24 odsto, ako se potroši više od 160 evra, porez se na granici vraća, što je dodatna ušteda za naše građane.

Granične prelaze u okolini Subotice ne koriste samo Subotičani, već i Novosađani, Beograđani... Trguju uglavnom u najbližim mestima, Segedinu i Moraholomu, pored hrane kupuju garderobu i tehniku.

- U Mađarskoj kupujemo hranu. Kvalitetan sir tamo košta oko 400, dok je u našim prodavnicama 800 i više dinara - kaže Julija Juhas iz Subotice.

Dejan Cavnić iz Subotice kaže da je putovanje do Mađarske skraćeno za 20 kilometara od kada je izgrađen granični prelaz Bački Vinogradi - Ašotholom.

- Kupovinom namirnica i sredstava za higijenu u Mađarskoj možemo uštedeti i do 50 odsto kućnog budžeta. Izbor je veliki, kvalitet dobar, a cene niže - kaže Cavnić.

Ko u Mađarskoj potroši najmanje 160 evra, na granici dobije povraćaj poreza (AFU).

- Televizor koji u Subotici košta 37.000 dinara platio sam u Segedinu na akciji 250 evra i još mi je na ime poreza vraćeno 27 odsto potrošenog novca. Dobre su i rasprodaje u segedinskom „Arkadu“ - rekao je Subotičanin Miroslav Temunović.

U Bugarskoj, gde se često snabdevaju građani Pirotskog okruga, hrana je jeftinija, ali, kažu Piroćanci, nije kvalitetna kao naša. Zato više kupuju takođe jeftiniju odeću, obuću, kućnu hemiju.

- Garderoba i obuća u Bugarskoj su jeftiniji nego kod nas. Još kada je na akciji, onda se baš isplati. Često idemo u šoping. Bebi-oprema je takođe jeftinija - priča Piroćanka Milica Ristić.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane