Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Uz nove deklaracije manji rizik pri kupovini

20. mart 2014. 08:35:47 Pročitano 2743 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kada bi na proizvodima proveravali i čitljivost deklaracija, verovatno nijedan ne bi dobio „zeleno svetlo“ da se pojavi na rafu. Sastav, način upotrebe, indikacije, kod brojnih proizvoda ostaje tajna, koja često može da bude i kobna. I rok trajanja obično je skriven ili prelepljen raznim etiketama. Sa novim Pravilnikom o označavanju i reklamiranju hrane, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, takva situacija trebalo bi da se uskoro promeni.

Prvi proizvodi sa novim deklaracijama se već nalaze na rafovima trgovina, a proizvođačima je dat prelazni period od 18 meseci da se prilagode promenama ambalaže, dok će roba sa starim deklaracijama moći da se prodaje do isteka roka.

- Od trenutka stupanja novog Pravilnika o deklarisanju novembra 2013. godine, započeli smo izmene na deklaracijama proizvoda privatne robne marke u skladu sa novim zahtevima - kaže za „Novosti“ Martina Petrović, menadžer za odnose sa javnošću „Deleza“. 

- Prema prelaznom periodu, proizvođačima je ostavljeno dovoljno vremena da se potroši stara ambalaža, i da se ne stvaraju dodatni troškovi. Svi novi proizvodi, koje razvijamo pod trgovačkim robnim markama i koji ulaze u asortiman, deklarišu se prema zahtevima novog Pravilinika, dok se stara ambalaža postojećih proizvoda privatne robne marke sukcesivno menja.

Razlike u odnosu na dosadašnje deklarisanje uočljive su u pogledu označavanja alergena, tako što je potrebno istaći dodatnim podebljanjem slova. 

Oznaka roka trajanja je u potpunosti usklađena sa zahtevima deklarisanja na nivou EU. Od sada, rok trajanja je označen sa „best before“, odnosno „najbolje upotrebiti do“ nakon čega sledi tačan pun datum (dan, mesec, godina), ili „best before end“ odnosno „najbolje upotrebiti do kraja“ uz koji stoji mesec i godina. 

Novim Pravilnikom je tačno propisana veličina fonta na deklaraciji kako bi se osigurala odgovarajuća čitljivost.

U potrošačkim organizacijama kažu da sitni aparati, ali i pojedine vrste dezodoranasa, losiona, šampona i druge kozmetike, najčešće ne poseduju uputstvo na srpskom jeziku, a u nekim slučajevima ni osnovne podatke o proizvodu.

- Slova su toliko sitna da je potrebna lupa, pa potrošačima ostaje samo da veruju reklami ili onome što trgovac kaže - objašnjava Vera Vida, predsednica CEPS-a.

KOLIKO VOĆA IMA U SOKU

PRAVILNIK vrlo precizno definiše obavezu i način deklarisanja. Veoma detaljno propisuje način korišćenja reči, podataka, slovnih oznaka, naziva robe ili trgovačke marke, slikovnih prikaza ili simbola. Tako, korišćenje slike voća na boci povlači obavezu označavanja količine tog voća u sadržaju napitka, kao i odgovarujući naziv proizvoda koji zavisi od sadržaja i količine određenih sastojaka. Propisano je i jasnije definisanje roka trajanja hrane i upozorenja.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane