Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Skuplje paprike od piletine

19. mart 2014. 07:19:13 Pročitano 2737 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kilogram piletine i babura skoro isto košta, trgovci se pravdaju da se vansezonsko povrće ili uvozi ili gaji pod posebnim uslovima.

- Da bih spremila punjene paprike, za kilogram babura potrošiću isto novca, kao i na kilogram mesa - kaže za “Blic” Jelena K. koju smo zatekli na beogradskoj Đeram pijaci.

 

Paradajz, paprika, krastavac, tikvice uvek su skupi van sezone, ali građani kažu da ovako visoke cene ne pamte. Samo u poslednja tri meseca povrće je poskupelo 11,7 odsto.

- Od početka godine imali smo mnogo faktora koji su uticali na povećanje cena na pijaci. Prvo, skočio je PDV sa osam na 10 odsto, zatim je došlo do promene kursa, a na kraju je tu i poskupljenje goriva koje uvećava cenu transporta. Sve to ide lančano, a cene dižu i uvoznici i špediteri i trgovci - kaže za “Blic“ Drago Cvijanović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Rano povrće stiže iz plastenika, plaćamo ga papreno jer je većinom iz uvoza.

- Povrtarstvo u Srbiji još nije dovoljno razvijeno. Ulaganja u savremene plastenike su velika, ali su velike i zaradu. Na otvorenom prostoru povrće se gaji na oko 150.000, a u plastenicima samo na 2.000 hektara - kaže povrtar Radomir Katić iz Ivanjice. 

Paradajz iz Grčke, luk iz Kine

Svake godine uveze se povrća za oko 100 miliona evra, pa pijacom gospodare paprike, tikvice i paradajz iz Grčke, Italije, Makedonije i Turske, dok se u Srbiji i dalje najviše jede kineski beli i holandski crni luk, a domaćeg pasulja već dugo skoro i da nema. Stručnjaci za ishranu ističu da vansezonsko voće i povrće imaju znatno manje hranjivih materija od sezonskog.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS priznao da su nas pokrali na struji Na vrh strane