Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Dragi potrošači, srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača!

15. mart 2017. 00:00:00 Pročitano 4142 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li ste znali da Svetski dan potrošača vodi poreklo još iz daleke 1962. godine i inspirisan je govorom američkog predsednika Džona Kenedija  dana 15. marta iste godine, kada se na  američkom kongresu po prvi put javno govorilo o pravima potrošača. Predložena je Deklaracija o potrošačkim pravima i istaknuta su četiri osnovna prava potrošača (pravo na bezbednost, pravo na obaveštenost, pravo na slobodan izbor i pravo na učešće). Ovaj datum je kasnije, 1983. godine od strane Ujedinjenih Nacija ustanovljen kao Svetski dan potrošača, i od tada ima važnu ulogu u kreiranju politike zaštite potrošača.

Ovaj važan dan služi I kao podsetnik da se svake godine preispitamo gde smo i dokle smo stigli sa usvajanjem i poštovanjem prava potrošača, i šta sve još treba da uradimo kako bi nam svima bilo bolje. Ne zaboravimo da smo svi potrošači i da od nas zavisi koliko će se čuti naš glas.

U to ime, želimo vam lepu I uspešnu potrošačku godinu, sa što više akcija, sniženja i rasprodaja, a što manje reklamacija i nepotrebnih sporova. Ako i ne bude baš sve ovako, tu smo uvek mi da Vam pomognemo da se problem reši.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDragi potrošači, srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača! Na vrh strane