Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


EU traži veća prava za putnike

21. mart 2013. 16:33:40 Pročitano 3507 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropska komisija predstavila je predlog novog pravilnika o pravima putnika u avio-saobraćaju. Među predloženim izmenama EK predviđa se i obavezno preusmeravanje putnika na linije konkurentskih kompanija ukoliko je rezervisani let otkazan ili pomeren na više od 12 časova.

Kao najvažnija izmena dosadašnjeg pravilnika ističe se pojašnjenje slučajeva koji podležu novčanoj kompenzaciji od strane avio-kompanija.

Prema novim uputstvima EK, koja ne bi trebalo da počnu da se primenjuju pre 2014. godine, mehanički kvarovi na letelicima neće podlegati kompenzacijama, ali odlaganje usled prirodnih nepogoda, kao i štrajkovi aerodromskog osoblja hoće.

Od ostalih izmena izdvajaju se: novčana nadoknada automatski se pokreće nakon minimuma od pet sati kašnjenja na svakom letu unutar EU ili na međunarodnim letovima kraćim od 3.500 kilometara (sadašnji minimum je tri sata, tako da je ova promena na gore); za duže letove, kompenzacija s epokreće nakon kašnjenja od devet sati na letovima do 6.000km, odnosno 12h na još dužim destinacijama; avio-prevoznici biće dužni da obaveštavaju putnike o razlozima kašnjenja najduže do pola sata posle predviđenog termina za poletanje.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNAŠE NAJBOLJE: Od danas žig kvaliteta "čuvarkuća" označava proizvode proizvedene u Srbiji Na vrh strane