Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Saopštenje za javnost povodom Svetskog dana potrošača

14. mart 2013. 18:25:09 Pročitano 3713 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Svetskog dana prava potrošača koji se obeležava 15. marta, Centar potrošača Srbije (CEPS) želi još jednom da ukaže na važnost opstanka SAVETOVALIŠTA ZA POTROŠAČE kao najdostupnijeg i najefikasnijeg mehanizma zaštite potrošača u Srbiji.

Potrošač danas, u ovakvom sistemu zaštite potrošača, nema kome da se obrati i požali osim SAVETOVALIŠTIMA pri organizacijama potrošača. Zakon o zaštiti potrošača iz 2011. Godine, ukinuo je nadležnost tržišne inspekcije da rešava pojedinačne slučajeve po prijavi potrošača i sav teret zaštite potrošača prebacio na organizacije potrošača i u krajnjoj instanci na sud, ako potrošač ima dovoljno sredstava da finansira sudski postupak.

SAVETOVALIŠTA pri organizacijama potrošača, jedini su svima dostupan i besplatan mehanizam za zaštitu potrošača putem kojeg se rešava preko 80% svih potrošačkih sporova u Srbiji. Savetovališta nemaju ingerencije da kažnjavaju trgovce ali snagom argumenata i veštim posredovanjem, uspešno rešavaju većinu potrošačkih problema na obostrano zadovoljstvo potrošača i trgovaca.

Međutim, ukupan ambijent za rad organizacija potrošača pri kojima se nalaze i SAVETOVALIŠTA, ne garantuje njihov opstanak i u budućnosti.

Neophodno je dodatno učvrstiti položaj i nezavisnost organizacija potrošača kroz  zakonska rešenja koja će afirmisati ključnu savetodavnu i posredničku ulogu organizacija potrošača i njihovih SAVETOVALIŠTA i omogućiti njihovu punu samostalnost i nezavisnost od bilo kakvih uticaja u obavljanju delatnosti zaštite prava potrošača kao delatnosti od javnog interesa.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane