Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Koje banke su snizile kamate na minus?

07. mart 2014. 07:19:26 Pročitano 2749 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pojedine banke prihvatile su preporuku Narodne banke Srbije (NBS) i snizile kamate na dozvoljeno prekoračenje računa klijenata, dok pojedine razmatraju tu mogućnost.

NBS je objavila pre nekoliko dana spisak banaka koje su snizile kamate, iz koga se vidi da je to učinilo 10 banaka, a 18 još nije prihvatilo tu preporuku.

 

Predsednik Izvršnog osbora Hipo Alpe Adria banke Zoran Vojnović rekao je  da je ta banka prošle nedelje smanjila kamatu na dozvoljene minuse, a da će u narednom periodu i bez preporuka Narodne banke smanjiti ukupne kamate na dinarske plasmane, bilo da su u pitanju tekući računi, potrošacki krediti ili kartice.

Kako je naveo, preduslov da se reši problem visokih kamata je da dinar bude stabilan, a inflacija u predviđenim okvirima.

„- Banke pokušavaju da reprogramiraju plasmane gde god je moguće, snižavanjem postojećih kamatnih stopa uz grejs period...To su neki pravci kako banke deluju, a pravo rešenje problema biće moguće kad zaživi privredna aktivnost, kad BDP bude porastao, kao i kreditna aktivnost - rekao je Vojnović na marginama Kopaonik biznis foruma.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je da je ta banka kamate na nedozvoljene minuse smanjila još u januaru, pre preporuke Narodne banke Srbije.

- „Nedozvoljeni minusi su posebna institucija jer kad jednom neko dođe u nedozvoljeni minus može sebi to da dozvoli eventualno još jednom“ - objasnio je Carić.

Kada je reč o smanjenju kamate za dozvoljene minuse Erste banka je u kontaktu sa NBS i razmatra se i ta mogućnost, dodao je on.

On je podsetio na činjenicu da su referentne kamatne stope u Srbiji među najvećim u Evropi.

Predsednik UO Sosijete ženeral banke Goran Pitić rekao je da visoke kamatne stope odbijaju građane da ulaze u tu zonu.

“On je rekao da ipak ceo bankarski sistem "ne treba gledati iz ugla jedne kamatne stope".

Najniže kamate na dozvoljeno prekoračenje sada imaju Čačanska banka (24 odsto godišnje), VTB banka (24 do 25 odsto) i Unikredit banka (23,9 do 24,9 odsto), a najveće smanjenje sprovela je Banka Inteza - sa prethodnih 39,93 na 29,85 odsto godišnje.

Medju onima koji su snizili kamate nalaze se i Rajfajzen banka, NLB banka, Komercijalna banka, KBM banka Kragujevac, Hipo Alpe Adrija banka i Marfin banka.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane