Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Glamočić: U toku vanredna kontrola kvaliteta meda

08. mart 2014. 15:59:07 Pročitano 2583 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je danas da je u toku vanredna kontrola kvaliteta meda po maloprodajnim objektima u Srbiji i da će rezultati biti objavljeni u toku sledeće nedelje.

Glamočić je na otvaranju "Šestog državnog pčelarskog sajma" kazao da se vanredne kontrole sprovode zbog brojnih prijava pčelara da postoje zloupotrebe u prodaji meda.

"Očigledno je da postoje zloupotrebe, jer kako je moguće da se u prodaji nadje med koji je niži od otkupne cene", kazao je Glamočić. 

On je dodao, da inspekcija kontroliše kvalitet meda, ambalažu, deklaraciju, kao i eventualno postojanje antibiotika u tom proizvodu. Glamočić je kazao da će Ministarstvo poljoprivrede u buduće raditi na opremanju laboratorije za kontrolu meda, jer se kako je naveo, osim podsticanja proizvodnje ne sme zanemariti kontrola i edukacija. 

Ministar poljoprivrede je naveo da se radi i na izradi uputstava za veterinare, za obavljanje nadzora u pčelinjacima.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNOVA KAMPANJA U SAD: Kupujmo samo američko! Na vrh strane