Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U središtu pažnje 14.01.2014

29. januar 2014. 00:00:00 Pročitano 3183 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Praznici, puna trpeza i - prazni novčanici! Kako pregurati januar, za većinu najduži i najteži mesec u godini? Koliko nas košta praznični potrošački entuzijazam ? Od čega će zavisiti boljitak u kućnim budžetima? Iako ekonomisti predviđaju težu godinu od prethodne, za vreme praznika o tome se u mnogim porodicama nije mnogo razmišljalo. Neki su trošili i više nego što su zaradili. Ali, sada kada su praznici i darivanja prošli, nastupa otrežnjenje i suočavanje sa stvarnošću i - novim dugovima! Ni praznična sniženja za mnoge nisu bila dovoljno niska, s obzirom da mnogi ukazuju na fingirane rasprodaje!

Od prvog januara je za dva odsto veći PDV za pekarske proizvode, mleko i mlečne proizvode, ulje, šećer, brašno, sveže voće i povrće, žitarice... Potrošači u Srbiji suočiće se s manjim talasom poskupljenja zbog povećanja niže stope PDV sa osam na deset odsto, ali i sezonskim usklađivanjem akciza na gorivo, cigarete i alkoholna pića. Utešno je, međutim, ukoliko budu delovali zakoni ekonomske logike, što bi uskoro moglo da dođe i do pojeftinjenja pojedinih proizvoda zbog ukidanja carina na uvoz robe iz zemalja Evropske unije. A jedan od zakona ekonomske logike je i da sniženja, bar ona praznična budu dovoljno niska- a ne fingirana i zavisna od trgovinskih marži! Kako pametno kupovati i planirati troškove? Šta će se u ovoj godini promeniti na srpskom tržištu u korist potrošača? Gosti emisije U središtu pažnje Radio Beograda 1 u utorak 14.01.2014. godine su: Dragovan Milićević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije i Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.

(U središtu pažnje 14.01.2014/mp3)

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane