Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Za bebi opremu povraćaj PDV-a do iznosa od 71.540 dinara

01. februar 2014. 09:32:33 Pročitano 3238 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Limit za povraćaj novca od plaćenog PDV-a na bebi opremu, od 1. februara 2014. biće veći za 1.500 dinara- do iznosa od 71.540 dinara, saopštila je Poreska uprava. Pravo na refundaciju, po novom, imaju roditelji čija vrednost imovine ne prelazi 23,9 miliona dinara, a oboje mesečno zarade manje od 81.760 dinara.

 

Ukupan iznos koji se može ostvariti po osnovu refundacije PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe iznosi 71.540 dinara, ali to je iznos koji može biti vraćen kad beba napuni dve godine. 

U prvoj godini starosti bebe može da se računa na refundaciju PDV-a u iznosu koji stoji na fiskalnom računu za tu kupovinu, a najviše u iznosu do 40.880 dinara. Od navršene prve do druge godine starosti bebe, iznos se smanjuje na 30.660 dinara. 

Zakonski rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a je od 1. do 15. februara 2014. Međutim, s obzirom na to da rok pada u vreme vikenda odnosno praznika, rok se pomera, do 18 februara.

Zahtevi za refundaciju podnose se nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, saopštila je Poreska uprava.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane