Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Niškom domaćinstvu za naplatu 1.7 miliona dinara

22. januar 2014. 07:34:06 Pročitano 2497 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ni dve manje fabrike ne mogu da potroše struju za mesec dana kao moje domaćinstvo. Za 31 dan u decembru stigao mi je račun od 1,69 miliona dinara, jer sam navodno izgorela gotovo 100.000 kilovata. Najveći deo je, naravno, u crvenoj zoni, požalila se našoj redakciji Nišlijka Tijana Tošić.

 

U domaćinstvu Tošića potrošnja je očitana za period od 1. 12. do 31. 12. 2013. godine, a potrošeno je 99.998 kilovata.

- Interesantno je da je u računu naznačeno da sam potrošila u zelenoj 408, u plavoj 1.459, a u crvenoj zoni čak 98.131 kilovat, a živim u privatnoj kući i grejem se na ugalj - kaže Tošićeva. - Ovim želim da demantujem direktore EPS da ne postoje greške u računicama, a njihove izjave da račune prvo treba platiti, a kasnije proveravati, neozbiljne su u najmanju ruku. Ne verujem da su radnici loše očitali brojila, već da je sistemska greška ili je ovo još jedan način da se od naroda otme što više para. Kako su "čitači" potrošnje pogrešili na desetine hiljada brojila i to baš svi u decembru.

U "Elektroprivredi Srbije" kažu da su dva kupca "Elektrodistribucije Niš" dobila račune za potrošnju u decembru sa enormnom potrošnjom.

- U pitanju je propust prilikom očitavanja stanja mernog uređaja - kažu u EPS. - Ove greške su odmah uočene i ispravljene, tako da su kupcima još prethodne nedelje upućeni ispravni računi na njihove kućne adrese, pre nego što su kupci reklamirali račune. Greške prilikom očitavanja mernih uređaja nisu nemoguće i, nažalost, dešavale su se i do sada. ED "Jugoistok" svakog meseca očitava 600.000 mernih uređaja, tako da je pogrešno očitano stanje na dva uređaja ravno statističkoj grešci. Samo jedan odsto reklamacija je u januaru bilo u ED Niš, kao i proteklih meseci.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU soku od tropskog voća najviše jabuke Na vrh strane