Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


EPS priznao da su nas pokrali na struji

24. januar 2014. 07:08:57 Pročitano 2832 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kao razlozi za smenu prvog čoveka „EPS snabdevanja“ Dejana Vasića navode se propusti u obračunu decembarskih računa za isporučenu električnu energiju.

To, kako saznajemo, neće biti jedini funkcioner koji će, zbog skandala sa obračunom električne energije za decembar, ostati bez fotelje. U toku je, kako nam je juče potvrđeno, i provera odgovornosti direktora svih pet distribucija.

 

Jedan od razloga za smenu Vasića, očigledno su i greške u očitavanju bojila o kojima je „Blic“ već pisao, jer su distribucije upravo po nalogu „EPS snabdevanja“ ovaj posao morale da obave za pet kalendarskih umesto 15 radnih dana.

U EPS-u i dalje tvrde da nije došlo do sistemske greške koja bi rezultirala povećanjem svih računa. Očigledno je, nezvanično kažu, da su pogrešni računi izdavani kao posledica javašluka, a ne kao rezultat loše primenjene metodologije.

- Činjenice koje dobijamo sa terena ukazuju da je bilo dosta individualnih propusta u radu javnog snabdevača i preduzeća za distribuciju, te će direktori i njihovi saradnici odgovarati za sve propuste koje utvrdi poslovodstvo Elektroprivrede Srbije, kažu u ovom preduzeću.

I ministarka Zorana Mihajlović podsetila je da je smena Vasića prva, ali da to ne mora da znači da će biti i poslednja. Na Vasićevu funkciju juče imenovan je Željko Marković, koji je, do sada, obavljao posao direktora Direkcije za distribuciju električne energije u EPS-u.

U situaciji kada je i rukovodstvo ovog preduzeća priznao da je bilo dosta propusta u obračunu, legitimno je i pitanje građana da li treba da plaćaju decembarske račune dok se ceo slučaj ne istraži do kraja.

U Ministarstvu energetike za „Blic“ poručuju da bi neplaćanje računa za struju bilo, pre svega, rizično i štetno za građane čija bi se dugovanja gomilala, a sistem doveo u pitanje.

- Umesto toga, tražimo da svih pet distribucija otvore dovoljan broj šaltera kako bi svi građani koji sumnjaju da su im računi neopravdano uvećani ulože svoje reklamacije bez čekanja u redovima - objašnjavaju u Ministarstvu energetike.

Ni u ovoj situaciji se, kako nam je potvrđeno, neće odustati od namere da se onima koji duguju „EPS snabdevanju“ duže od dva meseca struja seče.

KONAČNO

Više od godinu dana zalažem se da odgovornost ima ime i prezime i da svako odgovara za svoj rad, rekao je za naš list pre nekoliko dana Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS, najavljujući smene za sve one koji su pogrešili u vezi sa decembarskim računima.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS priznao da su nas pokrali na struji Na vrh strane