Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sve banke dužne da zamene oštećene novčanice

20. januar 2014. 06:58:46 Pročitano 2609 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Većina građana nije upoznata sa činjenicom na koji način i gde mogu da zamene oštećene novčanice koje, na primer, ne žele da im prihvate trgovci.

Iako je to malo poznata informacija, sve banke su dužne da zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za opticaj, naveli su u kancelariji projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji".

 

"Dakle, ukoliko im se u rukama nađe oštećena ili zaprljana novčanica, nepodobna za opticaj, dovoljno je da potrošači svrate u najbližu banku i na blagajni je zamene za novac iste vrednosti", istakli su u toj kancelariji.

U banci se kao novčanica nepodobna za opticaj, između ostalog, prihvata kada se na zamenu podnese najmanje 51 odsto površine ispravne novčanice, preko cele novčanice su jasno uočljive mrlje, dodatni znaci, kada je uočljiv nedostatak boje novčanica ima najmanje jedno zacepljenje, jasno uočljive rupe, nedostaju joj delovi makar jedne ivice...

Čak i ako dođu u posed novčanice koja je u stvari manja od 51 odsto njene stvarne celine, uz odgovarajuću izjavu o tome kako je dospela kod njih , kako je došlo do oštećenja, šta je sa ostalim delovima novčanice, novac se može predati banci na zamenu, koja će je zatim proslediti NBS, koji će odlučiti o zameni novčanice.

Kada je reč o kovanom novcu, on može da se menja u slučaju da je zbog korišćenja u opticaju, korozije ili fizičkih uticaja promenio neke od svojih fizičkih osobina ili da je izrađen sa izvesnom greškom i kao takav pušten u opticaj.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBeograd 159. na listi najskupljih gradova sveta Na vrh strane