Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Badava se žale distribuciji na račune

19. januar 2014. 08:20:18 Pročitano 3387 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li je moja tročlana porodica u stanu od 50 kvadrata koji ima centralno grejanje mogla da izgori skoro 1.000 kilovata, pitala je u petak Bojana Stoimirović iz Pančeva. - Možda smo toliko i potrošili, ali je interesantno kako nam je potrošnja noću, kada palim i veš mašinu i kuvam, gotovo minimalna. Sada svako mora da proverava svoje brojilo, da bude stručnjak i kontroliše te kilovate. Primetila sam da noćna i jeftinija struja nikada ne počinje tačno u 12 sati. Uvek kasni pet do deset minuta. Da li tu uzmu koji skuplji kilovat?

 

Ovakve i hiljade drugih problema svakodnevno slušaju zaposleni u lokalnim distribucijama. U „Elektroprivredi Srbije“, s druge strane, ponavljaju da su na računima samo kilovati koje su isporučili kupcima.

- Uzrok povećanih računa je povećana potrošnja - tvrde u EPS. - Kupcima nećemo naplatiti nijedan kilovat-sat koji nije isporučen, ali je činjenica da je u decembru u Srbiji isporučeno čak za četvrtinu više energije nego u novembru 2013. Povećanje potrošnje u decembru mora da se odrazi na iznos računa kod kupaca koji su doprineli većoj potrošnji. Iako su decembar i ova zima topliji nego što se očekuje za zimski period, podaci Hidrometeorološkog zavoda ukazuju da je izmerena srednja mesečna temperatura u Beogradu u novembru bila 9,8 stepeni Celzijusa, dok je decembar bio hladniji i izmerena su tri stepena Celzijusa.

Ova objašnjenja iz EPS, međutim, slaba su uteha za mnogobrojne potrošače koji ovih dana širom Srbije čekaju pred šalterima distribucija.

Vera Vida, predsednica Centra za potrošače CEPS, za „Novosti“, kaže da nije prvi put da se potrošači u januaru mesecu hvataju za glavu zbog računa, koji su im ispostavljeni od strane „Elektrodistribucije“ ili pak sada „Eps snabdevanja“.

- Pitanje je kako se to baš uvek dešava samo u januaru mesecu, a ne na primer u julu, kada je takođe velika potrošnja električne energije zbog uključivanja klima-uređaja - kaže Vida. - Razlog za takvu situaciju je, što oni koji čitaju potrošnju električne energije očitaju kasnije, a kako je rekao i sam direktor EPS-a „malo je potrebno preći iz niže u višu zonu potrošnje“. Oni i te kako dobro znaju da tri dana kasnijeg očitavanja kilovata automatski znači i veću potrošnju za taj mesec. Očitavanje je uvek prvog u mesecu, a ako se za novembar očitava prvog decembra, onda je normalno da se za decembar očitava prvog januara. Mi ne možemo da pozovemo potrošače da ne plaćaju struju, ali ćemo uputiti dopis sa zahtevom da se potrošnja za decembar ne očitava petog ili šestog januara, već prvog kao i svakog drugog meseca.

NEMA DUŽEG PERIODA OBRAČUNA

Ministarstvo energetike zatražilo je od Elektroprivrede Srbije da ubuduće ne povećava obračunski period.

- Duži period obračuna električne energije, pa samim tim i više kilovata povećalo je račune prema podacima EPS. Brojila su čitana na 33 dana, mada postoje i primeri gde je broj kilovata meren i 8. januara. Poštujemo odluku „EPS snabdevanja“ ali tražićemo da se broj dana obračuna više ne povećava - naglašavaju u Ministarstvu energetike.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBadava se žale distribuciji na račune Na vrh strane