Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Čekovi ponovo čuvaju novčanike

17. januar 2014. 20:04:22 Pročitano 3219 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Učešće čekova na odloženo u ukupnom prometu u maloprodaji Srbije dostiglo je 20 odsto. Udeo je porastao naročito poslednjih meseci, otkad prodaja zbog besparice beleži osetan pad. U prehrambenim radnjama najčešće odobravaju poček od 90 do 210 dana, mada pojedini trgovinski lanci odlažu plaćanje računa i do godinu dana!

 

Kako bi uvećali promet, trgovci praktično preuzimaju kreditiranje svojih kupaca, dajući im robu na odloženo plaćanje bez kamate. Naravno, ima i onih, posebno u prodaji tehničkih uređaja, gde se u cenu uračuna mesečna kamata koja najčešće iznosi jedan odsto. To je opet povoljnije od kamata koje zaračunavaju bankari bilo kod potrošačkih kredita, bilo kod korišćenja kreditnih kartica.

Situacija je toliko alarmantna, da čak i u minimarketima odobravaju poček od mesec do dva, za iznos iznad 2.000 dinara.

- Pokušali smo da potpuno izbacimo čekove na poček iz upotrebe, ali ubrzo se pokazalo da je to negativno uticalo na naš promet - kažu u jednom minimarketu. - Naprosto, prinuđeni smo da iz svog džepa finansiramo kupce. Oni kod nas deponuju čekove, a mi ih onda puštamo prema roku dospeća.

U trgovinama „Roda“ i „Merkator“, roba se plaća odloženo na 210 dana, za bilo koji iznos, a za kupovinu preko 6.000 dinara tehničke robe, tekstila i galanterije, odloženo plaćanje je do 360 dana, u jednakim mesečnim ratama. I „Idea“ svim kupcima nudi odloženo plaćanje od 210 dana, bez obzira na iznos kupovine.

- Odloženo plaćanje se u ovim danima značajno koristi, a mi svojim potrošačima obezbeđujemo 180 dana odloženog plaćanja, za bilo koji iznos kupovine - kaže za „Novosti“ Olivera Ćirković, pi-ar menadžer „Univereksporta“. - Beskamatnost odloženog plaćanja isključivo snosimo mi kao kompanija, a uz to vlasnici „univereko“ kartica ostvaruju pet odsto „cash back-a“, na sve artikle.

Potrošačima u „Tempu“ do 15. januara bilo je omogućeno odloženo plaćanje do 300 dana, a sada je za račune iznad 2.000 dinara poček 200, a u „Maksi“ supermarketima 90 dana. U grčkom lancu „Veropulos“ doskoro je na snazi bilo odloženo plaćanje čekovima građana do 120 dana. A sada je poček produžen na 180 dana. Odloženo plaćanje odobrava se i u „Intereksu“, DIS-u, „Gomeksu“.

BORE SE ZA KUPCE

Visoke kamate na kreditne kartice, koje mesečno iznose i do 2,5 odsto, podižu na godišnjem nivou vrednost računa za plaćanje robe i usluga i za četvrtinu. Stoga su čekovi građana i dalje omiljeno sredstvo plaćanja potrošača. Trgovci se zbog oslabljene kupovne moći građana, bore za svakog kupca. Odobravanjem počeka praktično ih sami kreditiraju. Jer, kako kažu, platne kartice znatno poskupljuju proizvod, pa se mnogi odlučuju ili za ček, ili samo onoliko „koliko su dugi“ - za gotovinu.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGMO: Nije otrov, ali nije ni zdravo Na vrh strane