Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Poskupela sva peciva

10. januar 2014. 08:33:12 Pročitano 3380 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pekarski proizvodi, izuzev narodnog hleba, skuplji su za oko pet odsto, zbog novog PDV-a i skoka cena pšenice, brašna i goriva.

- Najvažnije je da je cena hleba „sava“ 46 dinara, što je garantovano Uredbom Vlade. Ova uredba ističe krajem januara, ali očekujemo da se produži još šest meseci. Ostale cene prepuštene su tržištu. U poslednja tri meseca cena pšenice skočila je sa 16 na 21 dinar, pa je poskupelo i brašno - kaže za „Blic“ Zoran Pralica, predsednik Unije pekara.

 

Na veću cenu kifle uticalo je i poskupljenje goriva.

- Skuplji transport može da optereti cenu vekne hleba i za osam dinara. Vlada je povećala i stopu PDV-a sa osam na 10 odsto, ne samo za pekarske proizvode, nego i za sirovine koje se koriste kao dodaci - objašnjava pekar Ranko Pribićević.

Zato su cene u pekarama za oko pet procenata više.

- Kifla je 20 ili 25 dinara. Ne može da bude ni 21, ni 19 dinara, jer u opticaju nema dovoljno kovanog novca, pa pekari zaokružuju - objašnjava Pralica.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane