Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ništa od nižih kamata u 2014. godini

09. januar 2014. 07:23:08 Pročitano 2668 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dinar je stabilan, cene su se smirile, ali mi i dalje plaćamo desetak odsto višu kamatu ako je kredit koji smo podigli indeksiran u dinarima, a ne u evrima.

Mada smo ranije slušali da “dok je visoke inflacije i dinarski zajmovi će biti nepovoljni”, činjenica da sa padom cena ne padaju i kamate pokazuje da iza ove retorike stoji i ponešto drugo. Pitali smo čelne ljudi vodećih banaka u Srbiji o čemu je reč.

 

  

Ivica Smolić, predsednik Izvršnog  odbora Komercijalne banke

Najverovatnije ne. U trenutno visokoj realnoj kamatnoj stopi struktura se menja - pada efekat inflacije, ali raste riziko premija. I pored značajnih koraka u pravcu dugoročnijeg zaduživanja države, i dalje je velika izloženost prema uglavnom „vrućem“ novcu. To je posledica opreznosti banaka i uzdržanosti tražnje. Kontraefekat imaju naviknutost na subvencionisane kamate i drugačije sagledavanje rizika međunarodnih finansijskih institucija.

Klaudio Čezario, predsednik Izvršnog  odbora Unikredit banke

Činjenica je da su u poslednjih nekoliko godina kamatne stope na depozite bile znatno više od onih koje su karakterisale zrelija tržišta. Preporuka NBS je uticala da kamate počnu da se dovode na realan nivo. Njihovo smanjenje je prepoznato kao ispunjenje jednog od preduslova koji omogućava finansiranje iz domaćih izvora. Ekonomska stabilnost postignuta na ovaj način, praćena stopom inflacije, vodiće ka smanjenju kamatnih stopa na zajmove u dinarima.

Frederik Koen, predsednik Izvršnog odbora  Sosijete ženeral banke

Pozitivna kretanja u smislu nižih kamata naši klijenti su direktno osetili, zbog trenda snižavanja referentne stope NBS, kroz jeftinije kredite sa promenljivom kamatom u dinarima. Dinar je već mesecima stabilan, uz minimalnu potrebu za intervencijama NBS. Ukoliko se nastavi nizak inflatorni trend u narednom periodu, to će uticati na snižavanje cene dinarskih kredita sa promenljivim kamatnim stopama.

Filipos Karamanolis, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke

Kamate za mnoge dinarske kredite su već smanjene. U našoj banci najveći udeo potrošačkih kredita i kreditnih kartica povezan je sa referentnom stopom NBS. U skladu sa njenim smanjenjem, kamatne stope su u konstantnom opadanju. Ovo važi i za kredite u dinarima za poslovni sektor, tako da je možda sada pravo vreme da kompanije razmisle o većem zaduživanju u dinarima. Dalja kretanja u vezi sa referentnom stopom zavise od inflacije.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane