Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U toku opremanje referentnih laboratorija, početak rada u 2015.

13. januar 2014. 07:00:25 Pročitano 2992 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom 2014. godine bi, po planu, trebalo da se završe svi radovi i nabavi neophodna oprema za Direkciju za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, kako bi početkom 2015. počela sa ispitivanjima, pre svega mleka, izjavio je Tanjugu direktor Direkcije Slavoljub Stanojević.

 

Plan je da se laboratorije u okviru direkcije puštaju u rad sukcesivno. Tako će posle one za ispitivanje kvaliteta mleka, uslediti otvaranje laboratorije za ispitivanje karantinskih bolesti bilja, mikrobiloška i fizičko-hemijska ispitavanja hrane.

U Direkciji za nacionalne referentne laboratorije trenutno postoji veći deo opreme, u vrednosti od 1,45 miliona evra, ali ona nije kompletna i plan je da se tokom 2014. sprovedu neophodne javne nabavke za kupovinu ostale opreme, naveo je Stanojević.

Laboratorija za mleko u ovoj direkciji druga je od dve laboratorije koje se opremaju, objasnio je, i napomenuo da laboratorija u Novom Sadu već obavlja ispitivanje mleka za potrebe selekcije životinja.

Novosadska laboratorija, kako se očekuje, već u prvoj polovini 2014. bi mogla da počne sa komercijalnim ispitivanjem kvaliteta mleka.

Laboratorije koje će se nalaziti u kompleksu Direkcije u Batajnici pre svega će se baviti ispitivanjima za koje druge laboratorije nemaju mogućnosti i kapacitet - pre svega ispitivanjem mleka, s obzirom da je produkcija masovna i radi se o velikom broju uzoraka mleka, objasnio je Stanojević.

Osvrnuvši se na višegodišnje kašnjenje sa početkom rada Direkcije, rekao je da je od početka ovog projekta - 2003. godine, Evropska unija opredelila značajna sredstva za te namene, pa je do sada u kompleks uloženo ukupno skoro devet miliona evra.

"Suštinski, od 2007. do 2012. nije bilo značajnih aktivnosti, odsustvo volje i želje da se nešto ozbiljnije radi dovelo je do toga da je Delegacija EU u jednom trenutku odlučila da od ukupno četiri, dva lota opreme otkaže", ukazao je Stanojević.

On je napomenuo da je vrednost opreme za koju smo "uskraćeni" dva miliona evra, i ta oprema će se nabavljati tokom 2014, što iz domaćih, što iz donatorskih sredstava.

Stanojević je istakao da je osposobljavanje i početka rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede.

Kompleks Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici nalazi se na površini od četiri hektara, a pod objektima je 5.000 metara kvadratnih.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU kućama našli 510 radnji bez papira Na vrh strane