Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ljajić: Lidl dolazi u 2014.

08. januar 2014. 06:38:30 Pročitano 2817 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar trgovine Rasim Ljajić očekuje da će trgovinski lanac Lidl u drugoj polovini 2014. godine početi izgradnju maloprodajnih objekata u Srbiji.

Ljajić je u intervjju Tanjugu rekao da je izvesno da će taj trgovinski lanac do juna kupiti sve neophodne lokacije za gradnju objekata u najmanje 15 gradova i opština Srbije.

 

To je, kako navodi, preduslov da bi Lidl ođednom započeo svoje aktivnosti u Srbiji.

Lidl je ranije potvrdio da je kupilo zemljišta u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Smederevu, kao i u Beogradu.

Ministar trgovine kaže da je na samim trgovinskim lancima konačna odluka o početku rada u Srbiji, a da država nastoji da pomogne tako što će smanjiti birokratiju i olakšati procedure za dobijanje različitih dozvola.

Naglasio je i da nisu sve dozvole u nadležnosti republičke vlade, već i lokanih samouprava.

Na pitanje kada se očekuje dugo najavljivan dolazak Ikee na spsko tržište, Ljajić kaže da ta kompanija ima problem sa dobijanjem različitih dozvola.

"Potrebne su izmene zakona o planiranju i izgradnji, ne samo zbog dolaska trgovinskih lanaca, već zbog poboljšanja privrednog i poslovnog ambijenta u zemlji", zaključio je on.

Dolazak velikih trgovinskih lanaca, kako navodi ministar Ljajić, doprineo bi povećanju konkurencije, a time i bogatijoj ponudi za potrošače i pristupačnijim cenama.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane