Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Etikete kriju mutirane gene

24. oktobar 2013. 07:28:19 Pročitano 2778 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Čak i kada bi Srbija zvanično otvorila granice za genetski modifikovanu hranu, potrošači ne bi znali da li jedu ovakve namirnice, jer proizvođači GM hrane godinama koriste "rupe" u zakonu kojima izbegavaju obeležavanje. Naime, međunarodni zakoni o GMO propisuju da proizvodi koji sadrže manje od jedan odsto GMO nisu obavezni da to navedu na deklaraciji!

 

U većini laboratorija u Srbiji, nemoguće je utvrditi prisustvo GMO u proizvodu sve do 1,5 odsto!

- Hrana koja sadrži GMO mora biti deklarisana kako bi potrošač imao pravo da izabere i sam odluči - kaže Jasna Mastilović iz novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije. - Na nekim kutijama uvozne robe nalazi se oznaka da su korišćeni GMO enzimi. Monitoringom je i utvrđeno da mnogi uvozni prozvodi sadrže GMO, a malobrojne sertifikovane laboratorije mogu da otkriju najmanje prisustvo GMO.

Ipak, proizvođači se dovijaju pa svoje proizvode deklarišu kao GMO samo u slučaju kada je napravljen direktno od genetski modifikovanog organizma. Nikada se tako ne deklarišu kada se koriste enzimi GMO, kao što je to slučaj u proizvodnji sira, bezalkoholnih pića i konditorskoj industriji. Tako građani uveliko piju gazirane napitke "bez šećera", ali zaslađene sladom GM kukuruza. Ne deklarišu se ni meso i mleko iako je stoka hranjena GMO sojinom sačmom ili kukuruzom.

Američki molekularni biolog Džon Fagan, koji je radio na kreiranju GMO proizvoda, prošle nedelje posetio je Beograd i tom prilikom rekao da Srbija mora da kaže "ne" GMO proizvodima, kao što je to već učinilo 167 zemalja, jer godišnje izvezemo svog semena u vrednosti od 500 miliona dolara.

- Cilj kompanije "Monsanto", najvećeg proizvođača GMO semena, je da preuzme celokupnu proizvodnju semena i da izvlači novac iz srpske ekonomije - kaže Fagan. - Njih ne interesuje loš uticaj na zdravlje i život. Ti proizvodi izazivaju alergije kod ljudi, jer sadrže otrove. Ishrana GMO kukuruzom, kod eksperimentalih životinja, na kraju četvrtog meseca dovela je do stvaranja tumora i koncentracije otrova u jetri i bubrezima. Slični efekti ispoljili su se i na zdravlje ljudi u Južnoj Americi. 

On kaže da ubačeni DNK uništava prirodne gene u ćeliji, sa nepoznatim ishodom. Proces stvaranja GMO proizvoda, prema njegovim rečima, ne može da se kontroliše od trenutka kad naučnici u ćeliju biljke ubace DNK nekog drugog živog organizma, tako da može doći do mutacije tkiva.

ČETIRI NOVA ZAKONA

U toku je promena, čak, četiri zakona koji će obezbediti promet GM hrane.

Pored postojećeg restriktivnog Zakona o genetički modifikovanim organizmima koji širom otvara vrata naše zemlje za GMO, menjaju se i Zakon o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji omogućava priznavanje sorti genetički modifikovanog bilja. Menja se i Zakon o reproduktivnom materijalu šumskog drveća koji dozvoljava da se u registar upisuje i u promet stavlja reproduktivni materijal genetički modifikovanih organizama. Sprema se i Nacrt zakona o semenu i sadnom materijalu poljoprivrednog i ukrasnog bilja.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS priznao da su nas pokrali na struji Na vrh strane