Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zašto u Srbiji nema legalno kupljenih „ajfona“

22. oktobar 2013. 07:25:32 Pročitano 2987 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dolazak “Epla” u Srbiju o čemu se toliko spekulisalo neće biti moguć dok neki od domaćih mobilnih operatera ne sklope ugovor o uvozu s ovom kompanijom. Kako saznaje “Blic”, najveći problem je što “Epl”, između ostalog, traži da se u ugovor uvrsti obaveza da će operateri godišnje prodati bar 50.000 njihovih pametnih telefona.

 

U Srbiji, prema procenama, već ima preko 130.000 korisnika “Epl” proizvoda. Građani ih kupuju u inostranstvu, mahom u Hrvatskoj i Sloveniji, jer kod nas mogu da ih kupe samo na crno. Da bi “Eplovi” telefoni bili dostupni i na srpskom tržištu, neki od operatera mora da sklopi ugovor s ovom kompanijom.

- Ako bilo koji operater odluči da uđe u taj posao, “Epl” može da dođe. To je komercijalni posao, a ko to prvi bude uradio, pobedio je na srpskom tržištu. Kod nas sada ima gomila švercovanih primeraka. Mnogo je “ajpedova” ilegalno uvezeno, na desetine hiljada primeraka postoje - kaže za “Blic” Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta.

U „Telekomu Srbija” kažu da su bili u kontaktu i sa „Eplom“ koja nudi popularni „ajfon“.

- U ovom trenutku ne možemo precizno odrediti kada bi se „ajfon“ mogao naći i u našoj ponudi, budući da je tokom pregovora potrebno pronaći rešenje koje će zadovoljiti interes obe strane, a imajući u vidu da „Epl“ postavlja specifične uslove prilikom plasiranja svojih uređaja - kažu u “Telekomu”.

U “Vip mobajlu” koji već radi s “Eplom” u susednoj Hrvatskoj, kažu da uvođenje njihovih proizvoda “najviše zavisi od stava te kompanije koji se definiše u njihovoj centrali u SAD”.

- Pošto broj korisnika smart uređaja raste iz meseca u mesec, spremni smo da ponudimo i “ajfon”. Budući da je “Telekom Austrija grupa”, čiji smo član, već korisnik “Epl” proizvoda, to je solidan osnov za pregovore oko datuma uvođenja njihovih proizvoda i u Srbiju - navode u “Vipu”. 

Kako su u “Telenoru” ranije rekli za “Blic” i onu su preko “Telenor grupe” u stalnom kontaktu sa “Eplom”. Kada je reč o problemima zbog kojih “Epl” ne dolazi u Srbiju, oni su tada rekli: 

- Izazov se, pre svega, nalazi u proceni veličine i razvoja tržišta u narednom periodu, a tiče se suštinskih ugovornih obaveza koje se na osnovu tih procena preuzimaju.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZašto u Srbiji nema legalno kupljenih „ajfona“ Na vrh strane