Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Uskoro i akcizni inspektori

26. oktobar 2013. 15:18:43 Pročitano 2759 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar finansija će hitno napraviti plan kako da neke državne službe budu osposobljene da na efikasan način obavljaju kontrolu naftnih i duvanskih proizvoda, kako bi se suzbio šverc.

 

Da bi se sprečio gubitak u budžetu od najmanje 300 miliona evra, koji nastaje zbog šverca naftnih derivata i duvanskih proizvoda, Srbija će vrlo brzo formirati i posebno inspekcijsko odeljenje čije će zaduženje biti kontrola prometa takozvane akcizne robe.

- Na nedavnom sastanku sa menadžerima iz naftne i duvanske industrije smo se dogovorili da u veoma kratkom roku ministar finansija Lazar Krstić napravi plan kako da neke državne službe budu osposobljene da kontrolu prometa tih proizvoda obavljaju na drugačiji način - rekao je premijer Srbije Ivica Dačić najavljujući formiranje takozvanog akciznog inspektorata.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDragi potrošači, srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača! Na vrh strane