Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ljajić: Moramo da dozvolimo GMO

18. oktobar 2013. 10:11:27 Pročitano 2904 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srbija će morati da dozvoli promet genetski modifikovane hrane ako želi prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju. To je Evropska komisija u svom izveštaju poručila Srbiji, a potvrdio je i ministar trgovine Rasim Ljajić. On je rekao i da zabrana proizvodnje GMO u našoj zemlji i dalje ostaje na snazi, što znači da ćemo je uvoziti iz inostranstva.

- Uslov za prijem u STO je da se iz zakonske regulative izbace sve restriktivine odredbe o prometu bilo kakvih proizvoda, pa i GMO - kazao je Ljajić. - Ono protiv čega su u STO, i što su u izveštaju Evropske komisije ponovili, je da ne može da se zabrani promet, ali domaćim zakonodavstvom može maksimalno da se ograniči.

Ljajić je objasnio da, ako hoćemo u STO, zabrana prometa mora da se izbriše, ali već u sledećem članu zakona možemo navesti sve što mora da se ispuni da bi se taj promet dozvolio.

- Ako Srbija želi prijem u STO u decembru, te izmene moraju da se urade vrlo brzo, jer je sledeći rok tek naredne godine - kazao je ministar. 

- Srbija je u grupi 25 zemalja koje su u procesu pregovora o prijemu u STO, a van STO je ostalo još samo trinaest zemalja.

Profesor sa Novosadskog univerziteta Miodrag Dimitrijević je u četvrtak na Međunarodnoj konferenciji o GMO istakao da Srbija treba da štiti svoj nacionalni interes, a to je da ostane zona slobodna od GMO.

- Posedujemo kompletnu tehnologiju proizvodnje klasičnog semenskog materijala i naučne potencijale, imamo i semensku robu koja je dovoljna za naše tržište i za izvoz - naveo je profesor.

- Od nas se traži da našu tehnologiju kompromitujemo i napustimo i da budemo u situaciji da kupujemo proizvode tuđe tehnologije. GMO seme je nespojivo sa organskom proizvodnjom, jer dolazi do kontaminacije zemljišta, što Srbija nikako ne bi trebalo da prihvati.

OBAVEZNO OBELEŽAVANJE

Svi genetski modifikovani proizvodi biće vidno obeleženi i tu nema nikakve dileme, jer se tako radi u svim zemljama - rekao je Ljajić. - Suština je da se deblokira postupak i da se iz zakona izbriše zabrana, da bismo ušli u STO, a posle ćemo definisati pod kojim uslovima će biti dozvoljen uvoz. Trudićemo se da to uradimo kao i ostale evropske države, poput Austrije.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS priznao da su nas pokrali na struji Na vrh strane