Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


GMO hrana u Srbiji prisutna, iako je zvanično zabranjena

19. jun 2013. 07:04:34 Pročitano 3962 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BEOGRAD, U Srbiji je prisutna genetski modifikovana hrana /GMO/, iako je zvanično zabranjena, a proizvodi sa sirovinama kojima su izmijenjeni geni prodaju se bez oznaka i upozorenja.

Osim toga, u Srbiji postoji 5.000 hektara zasada genetiski modifikovane soje, a hrana napravljena od GMO stiže i iz uvoza, iz zemalja u kojima nije obavezno da se to istakne na deklaraciji.

Šef katedre za agroekonomiju Poljoprivrednog fakuteta Miladin Ševarlić izjavio je  da je najveći problem što se ne zna gde GMO soja sa srpskih njiva završava i da niko sa sigurnošću ne može da kaže da GMO ne postoji i kod drugih kultura.

„Pretpostavljamo da završava na privatnim gazdinstvima ili u malim mešaonicama stočne hrane“, naveo je Ševarlić, dodajući da ne može ni da negira, niti da potvrdi da se u Srbiji prodaju namirnice od GMO.

Ševarlić kaže da su najproblematičniji u tom pogledu meso i mleko, koje se uvozi u Srbiju iz zemalja kojima je dozvoljeno korišćenje GMO u ishrani stoke.

On dodaje da velike količine mesa dolaze u Srbiju iz Brazila i Argentine, a građani piju i velike količine gaziranih napitaka bez šećera koji se često zaslađuju sladom od kukuruza koji je prošao proces genetskog inženjeringa.

„Sumnju podgrijavaju primeri kao što je onaj da kilogram najlošije kategorije živine bude skuplji nego kilogram nekih pilećih proizvoda“, naveo je Ševarlić, dodajući da gotovo 90 odsto sirovina stiže iz inostranstva.

Osim Argentine i Brazila, države u kojima ne postoji obaveza da se označi GMO su SAD i Kanada, a među najvećim proizvođačima GMO hrane je Kina, dok su proizvodi za koje se najviše sumnja da su GMO porijekla soja, kukuruz, krompir, paradajz, luk i pasulj.

Srbija je 2009. godine donijela zakon o GMO, koji je restriktivan i zabranjuje njihovu proizvodnju i promet u komercijalne svrhe.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrećna Nova Godina! Na vrh strane