Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Skupo, skuplje, Srbija: U radnje stigli novi cenovnici

03. jun 2013. 14:19:49 Pročitano 2932 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kućna hemija i sredstva za higijenu od početka godine poskupeli su u proseku osam odsto. Primetno je da, iako je dinar u odnosu na evro od početka godine ojačao 1,1 odsto, značajnije rastu sapuni, deterdženti, paste za zube i ostala sredstva za higijenu stranih proizvođača. Trgovci kažu da upravo pišu nove cenovnike za ove proizvode i da će im cene biti više za osam odsto.

Stručnjaci su još pre godinu dana procenili da su cene hrane, pića, sredstava za higijenu i kućne hemije u kombinaciji sa niskim životnim standardom i visokim troškovima života dostigle maksimum. Ipak, dok u svetu cene padaju, u Srbiji svakodnevno rastu “pomalo“.

- To što je u Srbiji sve skuplje nego u svetu govori o tome da je kurs domaće valute ipak formiran tako da je precenjen, zbog čega se podiže cena uvozne robe. Cenu hrane dižu i nedostatak konkurencije i monopoli na tržištu zbog kojih trgovci koji ne žele i ne moraju da se odreknu visokih marži - objašnjava ekonomista Saša Đogović.

Da je u Srbiji svakog meseca sve teže sačekati narednu platu, govori i podatak da je promet u trgovini na malo u aprilu bio manji za deset odsto u odnosu na januar ove godine, a to potvrđuju i iskustva zaposlenih u prodavnicama. 

Milica Petrović, prodavac mesa i suvomesnatih proizvoda u jednom trgovinskom lancu, kaže kako joj građani sve ređe traže po 100 ili 200 grama salame, kobasice ili šunke, nego kažu “dajte mi za sto dinara“.

- Nekada je sto dinara bilo dovoljno za 200 grama šunke, dok danas za taj novac kupci mogu da dobiju eventualno 150 grama. Pre dva dana došla nam je jedna baka koja je tražila pet kolutova kobasice. Nemaju ljudi novca, pa kupuju samo najjeftinije parizere. Skupe pečenice više nam i ne stižu, a kupci umesto skupih suvomesnatih proizvoda uzimaju po 300 grama suvih rebara - priča ona.

Brašno, ulje i šećer po starom

U julu se, zbog novog ciklusa tova, može očekivati poskupljenje svinjskog mesa, od tri do pet odsto. Kod ostalih vrsta mesa, kao i kod ulja, brašna i šećera treba očekivati stabilne cene i snabdevanje - kaže za „Blic“ Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije, uz podsećanje da već nekoliko meseci padaju cene mesa za nekoliko procenta, jer je tražnja izuzetno skromna.

 izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/385763/Skupo-skuplje-Srbija-U-radnje-stigli-novi-cenovnici

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDeru nas: Marže kod nas najveće u Evropi, i do 150 odsto! Na vrh strane