Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Hrana koja može da dovede do trovanja ako je podgrevate u mikrotalasnoj rerni

14. februar 2023. 09:56:12 Pročitano 357 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste veoma gladni i užurbani, podgrevanje hrane u mikrotalasnoj rerni nije uvek dobra ideja, pogotovo kad je reč o jajima, voću, lisnatom povrću, mesnim prerađevinama i pirinču.

Kako prenosi The Healthy, grejanje kuvanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema gde da izađe, pa vrlo lako može da dođe do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrotalasne rerne.

Najbolje bi bilo da ih ne podgrevate, ali ako baš morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.

Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa i breskvi. Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju zbog čega mogu da eksplodiraju. Pre podgrevanja isecite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrevate ti konzervansi postaju još štetniji za organizam, mogu da podstaknu oksidaciju holesterola, pokazalo je istraživanje objavleno u „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrevanje pirinča u mikrotalasnoj rerni može čak dovesti do trovanja hranom jer sirov pirinač sadrži bakterije koje mogu da prežive brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom kada ga izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput spanaća takođe treba držati dalje od mikrotalasne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata. Iako je sam po sebi bezopasan, podgrevanjem se pretvara u štetne supstance kancerogenog dejstva, prenosi Večernji.hr.

Izvor: n1info.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane