Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


DA LI ĆE POSKUPETI SVINJETINA I PILETINA NAKON VLADINE ODLUKE DA ODMRZNE NJIHOVE CENE: Evo šta su naši reporteri zabeležili

13. februar 2023. 11:36:12 Pročitano 295 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

CENE pojedinih vrsta svinjskog mesa i piletine više nisu ograničene. Ova odluka, koju je Vlada Srbije donela u četvrtak, stupila je na snagu juče. Takođe, vekna "sava" je poskupela i košta 57 dinara, a do sada se prodavala za 53,50.

Građani su zabrinuti da bi, nakon odluke o "odmrzavanju" cena mesa moglo da dođe do njihovog nekontrolisanog skoka. Međutim, u marketima koje su naši reporteri obišli u petak nije bilo nikakvih izmena. Kako su nam rekli predstavnici jednog trgovinskog lanca, živa vaga svinja je prošle nedelje poskupela 20 do 30 dinara, a u prethodnom periodu je bila stabilna. Međutim, kako ističu, još nemaju kalkulaciju i nisu mogli da nam kažu da li će i kada biti korekcija.

Svinjetina se juče u marketima i dalje prodavala po cenama koje su niže od onih koje su bile maksimalno dozvoljene prema prethodno važećoj uredbi. Ministar trgovine Tomislav Momirović je u četvratak poručio da se to ministarstvo ozbiljno bavi situacijom na tržištu i da neće dozvoliti poskupljenja.

- Udruženim snagama smo uspeli da obezbedimo da građani imaju na raspolaganju sve proizvode i da se uspešno izborimo sa inflacijom na tržištu koje potresa celu Evropu - kazao je Momirović. - Građani ne treba da brinu, glavni cilj je obezbeđivanje stabilnih cena i redovna snabdevenost tržišta.

Novom Vladinom uredbom ukinuti su članovi 7 i 8, što znači da cene svinjskog buta bez kostiju, plećke, vrata sa kostima i krmenadla sa kostima više neće biti ograničene, kao ni cena celog pileta. Povodom poskupljenja vekne "sava" na 57 dinara, predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, ističe da je ta korekcija bila neophodna zbog poskupljenja troškova proizvođača.

- Ova osnovna vrsta hleba košta ispod svake realne cene zahvaljujući subvencionisanoj ceni brašna koje pekari dobijaju od države, i zato što je uredbom smanjena trgovačka marža na šest odsto - objašnjava Pralica. - Sve velike industrijske pekare proizvode na gas, a od Nove godine poskupeo je taj energent, kao i struja. Osim toga, u poslednjih pola godine cena kvasca je viša za 100 odsto. Takođe, plate zaposlenih u pekarstvu su za poslednjih 15 meseci povećane od 60 do 100 odsto.

On ističe da je i sa cenom od 57 dinara, "sava" najjeftinija vekna, jer pola kilograma hleba od brašna tip 500 u regionu košta od 120 do 130 dinara, a u evropskim zemljama i više.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiISTRAŽIVANJE O MOBILNOSTI U EVROPI Na vrh strane