Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Igračke čine petinu povučenih nebezbednih proizvoda u EU

09. februar 2023. 13:23:04 Pročitano 434 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od ukupnog broja prijava i upozorenja u prošloj godini čak trećina se odnosila na proizvode za decu, a gotovo da nema dana da se na Rapeksu ne prijavi makar jedan takav artikal.

Igračke su veliko i rastuće tržište, ali su i razlog za hiljade povreda širom sveta. Prema podacima Evropskog globalnog portala za opoziv proizvoda, igračke čine 20 odsto ukupnog broja povučenih sa svih tržišta. Zbog toga je u toku kampanja podizanja svesti o bezbednosti igračaka koje se prodaju onlajn. Kako raste e-trgovina, igračke koje se prodaju na ovaj način sve su veća opasnost po kupce. Još je veći problem što i proizvodi za koje se ustanovi na nisu bezbedni za upotrebu ostaju u virtuelnim prodavnicama i dostupni za kupce koji nisu obavešteni o rizicima.

Problem prodaje nebezbednih igračaka traje već dugo. Prema podacima evropske statistike, i između 2010. i 2020. godine igračke i video-igrice su bile najčešće povučene kategorije proizvoda. U 2019. godini od 3740 proizvoda povučenih po nalogu 40 zemalja čak 20 odsto su bile igračke. Razlozi zbog kojih su bile povučene odnosili su se na moguće povrede. 

I na listi opasnih i nebezbednih proizvoda, koju objavljuje Evropski sistem za brzo upozoravanje Rapeks, već godinama se na prvom mestu nalaze igračke. Prema poslednjim izveštajima, od ukupnog broja prijava i upozorenja čak trećina se odnosila na proizvode za decu, a gotovo da nema dana da se na ovoj platformi ne prijavi makar jedan takav artikal. Većina prijava usmerena je na opasne i za decu visokorizične hemikalije koje se nalaze u takvim proizvodima.

Pre nekoliko godina, kada je među decom bio popularan takozvani slajm, rastegljiva smesa koja je mogla da se napravi čak i u kućnim uslovima, Evropska unija je uradila nezavisno istraživanje. Testirano je, naime, 11 različitih verzija slajma koje su u tom trenutku bile u prodaji, i u čak osam je pronađen previsok nivo boraksa, odnosno više od 300 mikrograma po kilogramu, koliko iznosi dozvoljena granica u EU.

Ispostavilo se da je, prema Rapeksovoj statistici, na listi prijava na nebezbedne proizvode bilo najviše onih koje se odnose na hemijske opasnosti, te je EU započela temeljnu pripremu za promenu propisa. Iz Odbora za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova čulo se da evropska potrošačka pravila garantuju da se u EU prodaju samo sigurni proizvodi, zbog čega se incidenti sa igračkama više nisu mogli tolerisati.

Ubrzo je i Sistem za brzo upozoravanje na nebezbedne proizvode Rapeks podržao vlasti pojedinačnih zemalja da brzo reaguju i uklanjaju sve proizvode koji bi mogli dovesti do fatalnih posledica. Poseban problem je to što se većina takvih proizvoda prodaje preko interneta, gde je vrlo teško kontrolisati baš sve. Popularni proizvodi za decu naručuju se onlajn i direktno iz trećih zemalja, a kupci su često potpuno nesvesni koliko je opasno da deca dolaze u dodir s proizvodima koji nisu prošli nikakve kontrole.

Izvor: politika.rs

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiISTRAŽIVANJE O MOBILNOSTI U EVROPI Na vrh strane