Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Električni trotineti zabranjeni na trotoaru

08. februar 2023. 11:16:11 Pročitano 310 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vožnja električnih trotineta po trotoaru biće zabranjena novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju, kaže predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović. „Električni trotineti će ići na biciklističke staze i voziće se kolovozom najviše jedan metar od ivice. To svakako nije savršeno rešenje za trotinetiste, ali ako biciklisti moraju na kolovoz, moraće i oni“, rekao je Okanović.

On dodaje da će ova promena dovesti do određenih rizika i upozorava vozače električnih trotineta da moraju preuzeti te rizike na sebe.

„Mi zaista moramo da upozorimo sve koji imaju ideju da se voze trotinetom da vožnja po kolovozu nosi određene rizike i da onaj ko želi da stane na trotinet, mora da preuzme te rizike na sebe“, rekao je Okanović, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima mlađi od 14 godina neće smeti da voze električni trotinet, dok osobe koje imaju manje od 18 godina moraće da koriste zaštitnu kacigu i zaštitni prsluk.

„Iz MUP-a su najavili da će trotineti biti regulisani zakonom tako što osobe mlađe od 14 godina neće smeti da stanu na električni trotinet, dok će osobe mlađe od 18 godina morati da imaju zaštitnu kacigu i prsluk“, rekao je Okanović.

Vozači električnih trotineta moraće da poštuju sva pravila koja važe za ostale učesnike u saobraćaju, kaže Okanović.

„Na vozače trotineta će se odnositi sva ona pravila koja se odnose na ostale vozače, oni neće moći da voze u alkoholisanom stanju. Jako je važno da je došlo do pozitivne promene stava MUP-a po ovom pitanju“, rekao je on.

Okanović je i komentarisao izmenu i dopunu trenutnog zakona koja će se odnositi na privremeno oduzimanje vozila bahatim vozačima.

„Izmenom se predviđa privremenom oduzimanje vozila onima koji u roku od 24 meseca ponove jedan od najtežih prekršaja protiv bezbednosti saobraćaja kao što je vožnja sa preko 1,2 promila alkohola i vožnja sa oduzetom vozačkom dozvolom. Vozilo će privremeno biti oduzeto dok traje sudski postupak“, rekao je.

Prema Okanovićevim tvrdnjama, najveći problem sa nesrećama u Srbiji jeste nedovoljna edukacija mladih vozača.

„Mi dozvoljavamo sistemski da mladi sedaju za volan sa nedovoljnim znanjem i viškom samopouzdanja. Rad sa decom je najključnija i najvažnija sistemska delatnost u ovoj oblasti“, zaključio je.

Skupština Srbija će uskoro glasati za Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji prvi put uvodi u zakon električne trotinete.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiISTRAŽIVANJE O MOBILNOSTI U EVROPI Na vrh strane