Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ukidaju se poklon-kartice zbog pranja novca

17. jun 2022. 11:25:14 Pročitano 439 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema novim propisima EU, podaci o identitetu kupca morali bi da se beleže pri svakoj kupovini proizvoda za e-novac. Nemačko trgovačko udruženje (HDE) upozorava na nove propise Evropske komisije prema kojima bi popularne poklon-kartice trebalo da se povuku iz prodaje.

„Kuponi, to jest kartice koje se kupuju kao pokloni, mogli bi da se povuku iz prodaje jer Evropska komisija namerava da spreči pranje novca i finansiranje terorizma.

Poklon-kartice su već dugi niz godina najpopularniji pokloni u Nemačkoj. Svake godine ispod jelke završe kuponi vredni oko tri milijarde evra. To uključuje i one utemeljene na e-novcu”, rekao je izvršni direktor HDE Stefan Gent.

Na blagajnama se često nalaze mesta s brojnim poklon-karticama za „Amazon”, „Ejč end em”, „Plejstejšn”... i mnoge druge kompanije. Uskoro bi moglo biti gotovo s prodajom tih kartica. Naime, nacrtom za reviziju propisa EU protiv pranja novca propisano je da bi se podaci o identitetu kupca morali beležiti pri svakoj kupovini proizvoda za e-novac. A to uključuje kupone i poklon-kartice. Na kasi bi kupac, recimo, morao da pokaže ličnu kartu, piše Hina.

– Nema objektivnog razloga da se sada ograniči ova vrlo uspešna linija poslovanja u ime borbe protiv pranja novca – kritikovao je Stefan Gent planove EU. Dosadašnji prag od 150 evra, do kojeg je moguće kupiti kupone za e-novac bez beleženja podataka o identitetu, pokazao je svoju vrednost. Na internetu je maksimalni limit za transakciju samo 50 evra. Uz ove male iznose u vezi s merama smanjenja rizika koje preduzimaju trgovci, ne postoji ozbiljno opravdan rizik od pranja novca, ističe se u saopštenju HDE.

– U vremenima sve veće osetljivosti na lična prava i zaštitu podataka odricanje od ovog izuzetka bilo bi u potpunosti protiv individualnog pravu na anonimnost – kaže Džoni Natelberg, izvršni direktor organizacije „Pripejd verband Dojčland” (PVD), prenosi „Feniks magazin”.

 

Ako se ukine pređašnji izuzetak za niskorizične proizvode koji se kupuju za e-novac, HDA i PVD vide opasnost da bi takvi proizvodi uveliko nestali s tržišta. „Kako bi potrošači u budućnosti mogli da obavljaju anonimna i niskorizična plaćanja e-novcem za male iznose, ovu opciju izuzetka, prilagođenu potrošačima, treba zadržati”, zaključak je ove dve organizacije.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBolja zaštita potrošača novim zakonom Na vrh strane