Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


UMESTO ZELENE SALATE KUPUS: Restorani u svetu menjaju jelovnike zbog nestašice hrane - smanjena i porcija paradajza

21. jun 2022. 09:57:41 Pročitano 363 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

TOKOM proteklih nekoliko meseci, mnoge namirnice na svetskom tržištu postale su skupe ili ih je teško pronaći, izvestio je Blumberg, napominjući da se kompanije bore da pronađu alternative koje bi ponudile svojim kupcima.

Tako se Nemačka suočava sa nestašicom flaša za pivo, delom i zbog rata u Ukrajini, odakle su se pivare snabdevale staklom. Pivare u toj zemlji, koje već plaćaju više za struju i ječam, pozivaju kupce da vrate svoje prazne ambalaže, prenosi RT.

U Sjedinjenim Državama kokice su postale "izvor brige" za posetioce bioskopa, jer farmeri razmišljaju o odustajanju od kukuruza u korist unosnijih useva. Kontejneri za kokice kao što su poklopci, šolje i papirne kese takođe su u nedostatku.

Problemi nisu poštedeli ni povrće, a nedostatak zelene salate u Australiji je naveo KFC da stavi kupus u svoje hamburgere. 

U Velikoj Britaniji Mekdonalds je morao da racioniše potrošnju paradajza, koristeći jednu krišku umesto dve, zbog nestašice usled rastućih troškova zagrevanja staklenika gasom. Gigant brze hrane je, takođe, morao da zaustavi prodaju pomfrita velikih dimenzija u nekoliko zemalja zbog usporenih isporuka i globalne nestašice krompira.

U međuvremenu, singapurski KFC restorani su navodno zamenili pomfrit za vafle. U Keniji korisnici društvenih medija pozvali su na bojkot lanca brze hrane jer ne koriste krompir lokalnog porekla.

Nedostatak proizvoda je, takođe, pogodio Japan, što je navelo restorane da povuku određena jela iz svojih menija.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKorona virus, putovanja i hoteli: Kako su izgledala prva putovanja avionom i šta vas čeka ubuduće Na vrh strane