Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


POLOVNJACI SKUPLJI OD NOVIH VOZILA: Zašto je došlo do potpunog poremećaja na tržištu automobila?

15. jun 2022. 09:50:16 Pročitano 460 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U NEMAČKOJ je došlo do prave "eksplozije" cena, a kako piše "Bild" neke su za samo godinu dana zbog inflacije skočile za čak 94.8 odsto! Cene benzina drastično su porasle pa je tako premium benzin skočio za 36,7 odsto, dok je premium benzin-plus povećan za 33,5 odsto, dok su cene dizela skočile za 52,7 odsto. Posebno je bizarna činjenica da su određeni modeli polovnih automobila u ovom trenutku često skuplji od novih. Taj trend zabeležen je ne samo u Nemačkoj, već i u SAD.

Dok su novi automobili u Nemačkoj poskupeli u proseku za 4,8 odsto, polovni su skuplji za 25,3 odsto.

Pošto je potražnja mnogo veća od ponude, zbog problema sa lancima snabdevanja uzrokovanim sukobom u Ukrajini, došlo je do ogromnog skoka cena polovnjaka.

Kako su pisali američki mediji, neki proizvođači čak prodaju nova "nedovršena" vozila kojima nedostaju elektronske komponente, uz obećavanje da će ih instalirati kasnije kada delovi budu dostupni.

Jedan od glavnih razloga za skok cena je i činjenica da se novi automobili naručuju mesecima, nekada čak i do godinu dana unapred, dok je većina ljudi spremna da plati odmah za polovni auto nego da čeka tako dugo.

Korona otvorila "pandorinu kutiju"

Problemi u autoindustriji nisu rezultat samo sukoba u Ukrajini, već su počeli još tokom pandemije. Kompanija TSMC sa Tajvana je najveći svetski proizvođač računarskih komponenti i držala je čak 50 odsto tržišta svih kompjuterskih čipova na svetu.

Kada je počela pandemija, TSMC je potpuno zatvorio pogone zbog vladinih mera, pa su zalihe neophodnih kompjuterskih komponenti brzo presušile i proizvodnja još uvek nije dostigla neophodan nivo.

Zbog toga su proizvođači automobila u problemu, pošto nemaju kompjuterske komponente koje su neophodne za vozila.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZabrana uvoza srpske robe na Kosovo i dalje na snazi: „Smeta nam, navikli smo na naše“ Na vrh strane