Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U ONLAJN RADNJAMA POTROŠENO 455 MILIONA EVRA: Ministarka trgovine Tatjana Matić savetuje potrošače kako da bezbedno kupuju putem interneta

10. decembar 2021. 10:31:01 Pročitano 611 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

POTROŠAČI u našoj zemlji sve više kupuju putem interneta, a lane je tu uslugu koristilo 1,8 miliona građana koji su na taj način potrošili 455 miliona evra. Najviše se pazare sportska obuća, odeća, hrana, tehnički uređaji i farmaceutski proizvodi.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Američkom privrednom komorom i "e-komerc asocijacijom" pokrenulo je kampanju "Klikni na sigurno, kupuj provereno", s ciljem podizanja svesti građana o bezbednoj i legalnoj onlajn trgovini.

Ministarka trgovine Tatjana Matić ističe da su ključne prednosti korišćenja onlajn prodavnica širok asortiman robe, ušteda vremena, mogućnost da se u bilo koje doba dana ili noći obavi kupovina i to bez redova i gužvi, plaćanje putem kartice ili pouzećem, a roba stiže na kućnu adresu.

- Kada kupujete od onlajn trgovca koji je registrovan u Srbiji, uživate sva prava garantovana domaćim zakonima - kaže Matićeva. - To obuhvata i ono najvažnije, da kupljenu robu vratite u roku od 14 dana od trenutka preuzimanja bez ikakvog obrazloženja i da dobijete povraćaj novca.

RAST PRODAJE

BROJ onlajn kupovina u Srbiji je sa sedam miliona u 2019. godine, lane porastao na 14,3 miliona. Hrana se prošle godine za 200 dosto više pazarila putem interneta, odeća za 100 procenata, a tehnički uređaji i računarska opreme za polovinu.

RAZVOJNA ŠANSA ZA TRGOVCE

U prvoj polovini ove godine broj ukupnih transakcija plaćanja karticom putem interneta iznosio je 14,7 miliona, od čega je broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca iznosio blizu 11 miliona transakcija, što je za 91 odsto više nego u istom periodu lane. Ovo pokazuju zvanični podaci Narodne banke Srbije. Istovremeno, vrednost pomenutih transakcija je iznosila više od 25 milijardi dinara, što je rast od 99 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. Komentarišući ovaj podatak, ministarka Tatjana Matić ocenjuje da je to razvojnu šansu za domaće trgovce:

- Zahvaljujući novim zakonima u oblasti elektronskog poslovanja i trgovine, ali i u oblasti informacione bezbednosti, bilo je omogućeno naglo preusmeravanje mnogih aktivnosti na onlajn okruženje. Time je, uprkos pandemijskim okolnostima, održano društveno funkcionisanje, a u velikoj meri i ekonomija.

Izvor. novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAlnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Na vrh strane