Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kolike kazne prete trgovcima za zvanje potrošača upisanih u registar „Ne zovi“

21. decembar 2021. 13:39:13 Pročitano 860 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi Zakon o zaštiti potrošača već je stupio na snagu, ali početak njegove primene očekuje se za par dana - 20. decembra. Jedna od glavnih novina - uvođenje registra "Ne zovi", koji bi trebalo da spreči praksu trgovaca da neželjenim pozivima uznemiravaju građane, ipak će zaživeti tek - iduće godine. Za nepoštovanje ovog pravila trgovcima prete novčane kazne u fiksnom iznosu. Maja Anokić, predsednica Centra potrošača Srbije CEPS za N1 ističe da su, uz registar "Ne zovi" , glavne novine zakona uvedene pri reklamaciji, isporuci robe, kao i kod usluga skupljih od 5.000 dinara, za koje će potrošaču morati da se da predračun.

Primena Zakona o zaštiti potrošača počinje za nekoliko dana, a već se najavljuje novi registar pod nazivom „Ne zovi“ koji bi trebalo da spreči praksu firmi koje građanima putem telefonskih poziva, poruka, mejlova nude robu i usluge. Iako primena odredbe o novom registru počinje 20. decembra, na mogućnost zaštite koju on pruža ćemo još sačekati.

Sagovornica N1 ističe da će registar „Ne zovi“ početi da radi za oko godinu dana pošto je potrebno prethodno doneti podzakonske akte koji se odnose na novi zakon, uključujući i pravilinik kojim se reguliše rad novog registra.

„Procedura kod upisivanja ići će ovako: potrošač svom operateru mobile i fiksne telefonije prilaže zahtev da se upiše u registar. Taj zahtev će biti na obrascu koji tek treba da bude definisan. U bazi tog registra postojaće više stavki – ime, JMBG, broj telefona, datum upisa, ali neće sve stavke biti vidljive – biće vidljiv samo kontakt telefon i datum upisa. To znači da će bilo koji trgovac, koji nešto nudi, morati prvo u registru da proveri da li je potrošač upisan ili ne“, ističe Maja Anokić.

Trgovac neće smeti da pozove potrošače koji su upisani u registar.

„Odnosno – moći će da pozove i njih, ali su za to predviđene sankcije, pa trgovac mora da odluči da li mu je to isplativo“, navodi Anokić.

Šta ako ipak pozove

Za trgovca koji ipak pozove osobu koja je upisana u registar „Ne zovi“ predviđena je prekršajna kazna.

„Predviđeni su fiksni iznosi kazni – za pravna lica je ona 50.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu kazna je 8.000 dinara, dok je za preduzetnike 30.000 dinara“, navodi sagovornica N1 dodajući da su fiksne kazne je to „baš novina“ zakona – predviđene su kazne za 33 prekršaja.

Promene kod garancija

Primena novog zakona donosi i novine u oblasti garancija.

„Garancija će morati da bude u pisanom obliku, prvenstveno na papiru ili na trajnom nosaču zapisa – to znači nešto što ne može da se menja – kad pošaljete imejl, disk, ako se potrošač saglasi“, navodi ona.

Druga bitna stvar je, kaže, kod saobraznosti.

„U prve dve godine potrošač će se po osnovu saobraznosti obraćati prodavcu i tu su sada prava dosta šira, a posle dve godine isključivo se ide na davaoca garancije“, navela je Anokić.

Kod ulaganja reklamacije, dodaje, potrošač ne može da bude odbijen da uloži reklamaciju.

„Trgovac mora reklamaciju da uzme u rad, druga je stvar kako će je rešavati. Naši potrošači navikli su na rok od osam dana, pa se čeka unedogled… Sad je uvedeno da nakon osam dana potrošač ima tri dana za odgovor – da li je saglasan sa predloženim rešenjem reklamacije, ili ne“, ističe predsednica CEPS-a.

Izvor: rs.n1info.com

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZA SVAKU GREŠKU "CRVENA" PO DŽEPU: Banke uvele novu taksu za neosnovane žalbe i previde na uplatnicama Na vrh strane