Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Vlada Srbije ograničila cene osnovnih životnih namirnica

01. decembar 2021. 11:21:14 Pročitano 683 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Republike Srbije ograničila je visinu cena nekoliko osnovnih namirnica u naredna dva meseca, saopšteno je nakon sednice Vlade 30. novembra. Namirnice za koje je ograničena cena su šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjski but i dugotrajno mleko sa 2,8 procenata mlečne masti. Određeno je da cene ne prelaze nivo koji je bio 15. novembra ove godine.

"Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje), ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne - odnosno cene pre sniženja", saopšteno je nakon sednice Vlade 30. novembra.

Ograničenje će se, kako je navedeno, primenjivati 60 dana.

"Predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci", navodi se.

Za kršenje odredbi predviđene su novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara (od oko 850 do više od 17.000 evra) i zabrana rada u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Preduzećima povoljnosti dok se ne stabilizuje cena struje

Vlada je, kako se navodi, odredila i cenu struje nakon 1. decembra za kupce koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje - odnosno za preduzeća. Zaključak Vlade je usvojen "imajući u vidu drastično poskupljenje na berzama električne energije u poslednjih nekoliko meseci".

"Ovim aktom utvrđuje se cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta", navodi Vlada.

Utvrđena cena struje biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi.

Doneta je odluka da se firmama, kojima ističe ugovor o snabdevanju strujom sa "Elektroprivredom Srbije", taj ugovor produži do 31. decembra.

"Svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra 2021. godine se omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra 2021. godine. Na ovaj način oni bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cenu električne energije, u periodu od dodatnih 30 dana", saopštila je Vlada.

Za kupce koji su sa Elektroprivredom već zaključili ugovore o snabdevanju koji stupaju na snagu 1. decembra, omogućeno je da se primena ugovora odloži na 1. januar 2022. godine.

Ranije je Unija poslodavaca Srbije uputila inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća, jer bi povećanje dovelo do skoka cena većine proizvoda i usluga i istovremeno ugrozilo poslovanje značajnog broja firmi.

Kako je navela Unija polovinom oktobra, u martu ove godine preduzeća su kupovala struju po ceni od 60 evra za megavat-čas, proteklih nekoliko godina prosečna cena bila je 50 evra, a trenutno se za megavat-čas plaća 135 evra.

Tržište struje u Srbiji liberalizovano 2015. godine, a država i dalje reguliše cene za domaćinstva. Prosečna cena struje za domaćinstva i male kupce iznosi 7,867 dinara (0,07 eura) po kilovat-času (kWh), bez taksi i poreza.

Izvor: slobodnaevropa.org

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrećan Božić i predstojeće novogodišnje praznici! Na vrh strane