Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


POST I U NOVČANIKU: U mnogim ribarnicama cene porasle uoči predstojećih slava

30. novembar 2021. 09:15:54 Pročitano 616 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

OD juče je počeo božićni post koji traje do 7. januara, a glavna namirnica na trpezi, sveža riba, poskupela je od 20 do 100 dinara u ribarnicama.

Cena kilograma očišćenog šarana je od 480 do 550 dinara, dok kalifornijska pastrmka košta 620, a bila je 545 dinara. Ribarnice imaju stalne akcije sniženja tako da se ove dve najtraženije vrste mogu naći i jeftinije. U trgovinskim lancima je njihova cena niža i kreće se od 400 do 470 dinara za kilogram.

Kućni budžet građana su već opteretila mnogobrojna poskupljenja hrane, koja su posledica dešavanja na globalnom tržištu usled pandemije. Srpske porodice sada čeka i visoka cena ribe, jer će to biti jedna od glavnih namirnica na njihovoj trpezi tokom posta. Uprkos tome, ne smanjuje se kupovina ovog proizvoda.

- Kod nas je potražnja uvek velika, a tokom posta očekujemo ludnicu - kaže Zorica Racić iz jedne poznate beogradske ribarnice.

- Idu dobro sve vrste ribe. Građani kupuju i one najskuplje, kao što su losos i tuna.

Ona ističe i da se sve više pazari pečena riba, jer građani nemaju vremena da je spremaju. Za tu uslugu treba izdvojiti još 250 dinara. Kilogram soma u ribarnicama košta 870 dinara, a cena smuđa je 1.050 dinara i nije se menjala. Među najjeftinijima je skuša koja se kreće od 350 do 380 dinara. Oslić košta od 450 do 480 dinara. Tražene su i skuplje vrste morske ribe, kao što su brancin i orada, za koje treba izdvojiti od 950 do 1.100 dinara. Cena tune je 1.690 dinara. Fileti lososa su 1.990 do 2.150 dinara u ribarnicama, dok u trgovinskim lancima koštaju od 1.840 do 2.300 dinara.

- Nisam iznenađena što je riba poskupela, sve cene su otišle gore - kaže Nataša Stojanović iz Beograda.

- Naša porodica uvek posti, a tako ćemo i ove godine. Mi se trudimo da ribu jedemo makar jednom nedeljno, a tokom posta više puta.

Neće sve porodice moći često sebi da u narednih 40 dana priušte ovu namirnicu. Suzana Marković ističe da će tokom posta na njihovoj trpezi uglavnom biti zastupljene posne pite, pasulj, jela od krompira i različitog povrća.

Riba uglavnom iz uvoza

SRBIJA uvozi oko 75 odsto ribe, a samo je 25 procenata iz domaće proizvodnje. Zbog viših cena žitarica koje se koriste u ishrani ribe, ove sezone je konzumni šaran skuplji za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. U veleprodaji na ribnjaku, plaća se 320 dinara za kilogram.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPOST I U NOVČANIKU: U mnogim ribarnicama cene porasle uoči predstojećih slava Na vrh strane