Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


KROMPIR DVOSTRUKU SKUPLJI U BEOGRADU: Evo u kojim srpskim gradovima su najpovoljnije cene voća, povrća i mesa

07. septembar 2021. 11:41:33 Pročitano 699 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

TOKOM avgusta i do kraja prošle nedelje, najskuplje namirnice poljoprivrednog porekla, voće, povrće, meso, mlečni proizvodi, prodavali su se u Beogradu. Posebno su skupe prestoničke pijace.

Tako je kilogram krompira prošle nedelje u Beogradu koštao 80 dinnara, dvostruko više nego u Subotici.

Pasulj je bio ubedljivo najskuplji u Novom Pazaru gde je kilogram išao i do 500 dinara, dok je najjeftini mogao da se kupi u Šapcu za 199 dinara. Crni luk od oko 40 dinara u Vranju i Valjevu do najviših 100 dinara u Beogradu.

Krastavci su se prodavali od 50 dinara u Vranju do 140 u Kragujevcu. paradajz je bio najpovoljniji u nišu za 80 dinara, a najskuplji u Beogradu i Valjevu po 150 dinara. paprika je koštala od 100 dinara u Subotici do 200 u Valjevu. Za kilogram najskupljeg grožša trebalo je izdvojiti 250 dinara, a prpodavano je u Subotivi. Najjeftinije šljive bile su 40 dinara u Vranju, a u istom mestu lubenice po 20 dinara za kilogram.

U Smederevu kilogram jabuka je mogao da se kupi ѕa 50 dinara, a u Leskovcu za 150.

Najskuplji limun prodavan je u Novom sadu i Beogradu ѕa oko 320 dinara, a najjeftiniji u Nišu za 179 dinara. Banane po najvišoj ceni bile su na zaječarskim rafovima - 159 dinara, a u Nišu su mogle da se kupe najjeftinije za 79 dinara.

Jaja su domaćice u Subotici i Sremskoj Mitrovici kupovale i za 11 dinara, a u Beogradu i za 1žgotovo 19 dinara po komadu.

Najskuplji je sir tradicionalno u Novom Pazaru, gde košta 560 dinara, a njjeftiniji u Kraljevu za 230 dinara po kilogramu. Za kilogram kajmaka u Zrenjaninu plaćano je 1343 dinara, a u Ktagujevcu i Kraljevu dvostruko manje.

za kilogram svežeg šarana u Vranju trebalo je izdvojiti oko 300 dinara, a u Novom pazaru čak 470. Juneće meso je u Leskovcu koštalo 549, a Kragujevcu 802. Svinjske krmenadle najpovoljnije je bilo kupiti Vranju za oko 350 dinara, dok je za istu količinu u Subotici trebalo izdvojiti gotovo 600 dinara. Teletina je ubedljivo najpaprenija u Sremskoj Mitrovici - 1250 dinara, a piletina u Užicu - oko 400 dinara.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKROMPIR DVOSTRUKU SKUPLJI U BEOGRADU: Evo u kojim srpskim gradovima su najpovoljnije cene voća, povrća i mesa Na vrh strane