Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Usvojen Zakon o zaštiti potrošača – uvodi se registar "ne zovi"

10. septembar 2021. 10:53:38 Pročitano 801 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti potrošača kojim je predviđeno više novina, među kojima je uvođenje registra "ne zovi", prekršajnih naloga, kao i obaveza izdavanja predračuna za majstorske usluge veće od 5.000 dinara. Ana Ivković ponovo je izabrana za viceguvernera Narodne banke Srbije za naredne šest godine.

Registar "ne zovi" podrazumeva postojanje spiska mobilnih i fiksnih telefona, koje trgovci više neće smeti da pozivaju da bi nudili svoje robe ili usluge, a brojeve na koje ne žele da budu pozivani u tu svrhu će sami građani proslediti svojim operatorima.

Ukoliko trgovci i dalje zasipaju potrošače reklamnim porukama, prekršajni nalog je kazna od 50.000 ili 30.000 u zavisnosti od toga da li je reč o pravnom licu ili preduzetniku, a kasnije ako dođe do sporova kazne su mnogo veće i kreću se od 300.000 dinara do dva miliona dinara za pravna lica, odnosno od 50.000 do 150.000 dinara za preduzetnike.

Kada je reč o zaštiti građana od nefer majstora, oni će za sve usluge koje koštaju više od 5.000 dinara morati napraviti predračun, sa kojim korisnici njihovih usluga treba da se slože i to pisano.

Predviđeno je i uvođenje prekršajnog naloga i to za lakše prekršaje.

Takođe, predviđeno je i unapređenje postupka vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, jer će za razliku od sadašnje prakse, po stupanju na snagu ovog zakona, što bi trebalo da počne tri meseca od dana objavljivanja u Službenom glasniku, trgovci morati da učestvuju u sporu.

Trgovci više neće moći da koriste kao izgovor u slučaju da ne žele da zamene robu, to što proizvod nema ambalažu.

Ugovori koji će se sada potpisivati sa organizatorima putovanja, ubuduće moraju sadržati sve informacije i sve troškove koji mogu nastati, pa čak i troškove povratka sa destinacije, što je bilo sporno upravo ove sezone tokom požara u Grčkoj i na drugim destinacijama.

Skupština potvrdila više sporazuma

Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su više sporazuma, među kojima je Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Maroka o saradnji u oblasti odbrane.

Potvrđen je Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara i Okvirni sporazum o zajmu LD 2070 (2020) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za projektni zajam – Studentsko stanovanje.

Poslanici su potvrdili Amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Nemačke o saradnji u oblasti odbrane, kao i Sporazum između Vlade Srbije i Kabineta ministara Ukrajine o ukidanju viza za njihove državljane.

Izvor: rts.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMožete da im vratite nameštaj, ali i da kupite polovan: Ikea menja koncept poslovanja Na vrh strane